Har du sjekket røykvarsleren? I dag er dagen for å bytte batteri

Mange nordtrøndere vet ikke om røykvarsleren fungerer. Gjør det i dag - samtidig som du skifter batteri.
NAMDALSAVISA

NAMSOS: I en undersøkelse gjort for Gjensidige av Ipsos, svarer 1 av 5 i Nord-Trøndelag at de ikke har kontroll på om røykvarsleren virker eller ikke.

4 av 10 er ikke helt sikker på hvordan de bruker brannslokkingsutstyret.

sjekk Lise Killi, kunderådgiver i Gjensidige, anbefaler å ikke bare bytte batteri i røykvarsleren, men også sjekke om den faktisk fungerer. 

- Torsdag 1. desember er huskedag for å bytte batteri i røykvarsleren. Sjekk også at den faktisk fungerer, sier kunderådgiver Lise Killi i Gjensidige.

Hun snakker daglig med kunder og kan fortelle at røykvarslere redder 10 – 20 liv hvert eneste år. Hver dag er det over hundre branntilløp i norske hjem. Flere av disse ender med tragedie.

Laget video

Brannmannskapet i Namsos har laget en video med et klart budskap og gode tips.

Torsdag stiller de opp et par timer på Storsenteret for å treffe byens befolkning, og da særlig eldre som er en utsatt gruppe ved brann.

Brannmennene vil ha med seg røykvarslerbatterier å dele ut og ha god tid til å snakke med innbyggerne om brannsikkerhet, opplyser Namsos kommune.


Ubrukelige røykvarslere

Er røykvarsleren mer enn 10 år må den byttes ut med en ny. Bare i Nord-Trøndelag regner Gjensidige med at det er flere tusen røykvarslere som er modne for utskifting.

- Hvis røykvarsleren ikke virker når du tester den, selv om batteriet er nytt, så er varsleren ødelagt og må straks skiftes ut med en ny. Røykvarslere redder liv. Ha derfor minimum en i hver etasje, gjerne seriekoblet, sier Lise Killi.


 Slik monterer du røykvarsleren

- Heng røykvarsleren så midt i rommet som mulig

- Minimum 40 cm fra vegg

- Ha minimum en varsler i hver etasje

- Ha ekstra varslere i rom hvor det er mest risiko for brann


Fra 1. januar i år kom en ny forskrift. Den krever at det minst skal være en røykvarsler i hver etasje, og den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.