KrF bryter forhandlingene

KrF bryter forhandlingene om neste års statsbudsjett.
NAMDALSAVISA

- KrF ser ikke muligheten nå til å gå videre i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene, bekrefter KrF-leder Knut Arild Hareide.


Venstre bryter budsjettforhandlingene

Den fastlåste konflikten om klimapolitikken får Venstre til å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om neste års statsbudsjett. Men partiet stenger ikke døren helt.


Hareide la skylden på ultimatet rundt den såkalte bilpakken for at det nå har blitt brudd, og ba regjeringen om å tenke seg om en gang til.

– Vi har vært konstruktive og prøvd å finne løsninger utenom bilpakken. Det har vist seg å være for vanskelig, sa Hareide.

- Stort ansvar på Frp

Han sa at dersom regjeringen kommer tilbake med løsninger som de vet vil føre til en enighet vil det være avgjørende – og understreket at regjeringen vet hva det innebærer, og sikter til ultimatumet Frp har framsatt på bilpakken.

Siv Jensen må være seg sitt ansvar bevisst, ifølge partilederen.


Regjeringens bilpakke

* Regjeringen la 30. september fram sitt forslag til et grønt skatteskifte i statsbudsjettet for 2017.

* Den såkalte bilpakken, som er blitt en hard nøtt i budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige partiene, er en del av dette opplegget.

* Pakken innebærer at bensinavgiften økes med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.

* Årsavgiften reduseres med 12 prosent, satsene i pendlerfradraget økes og avskrivningssatsene for lastebiler, varebiler og drosjer blir høyere.

* Det innføres en tilskuddsordning for å redusere bompengetakster utenfor de store byene. Regjeringen vil bruke 500 millioner kroner på dette formålet, noe som ifølge regjeringen vil gi en reduksjon på rundt 10 prosent i bompengesatsene på riks- og fylkesveiprosjekter.

* Totalt gir de to punktene netto skatte- og avgiftsreduksjoner for bilister på i overkant av 900 millioner.

Kilde: Finansdepartementet

 

– Det hviler et stort ansvar på Siv Jensen og Frp. Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, sa Hareide.

Og for å understreke at han åpenbart mener det er Frp som har skylden for budsjettkrisen, roset han utvetydig statsminister Erna Solberg (H) og hennes lederskap.

– Hun har vært veldig konstruktiv og hele veien søkt gode løsninger. Jeg har ingen grunn til å kritisere hennes lederskap, sa Hareide.

Fornøyd Venstre-leder

Venstre-leder Trine Skei Grande regner med at det vil komme nytt initiativ fra regjeringspartiene etter at også KrF brøt budsjettforhandlingene.

– Jeg er kjempeglad for at KrF står sammen med oss, både i klimakampen og i kampen for å presse politikken mer mot sentrum. Det er sånn vi kan bruke makten vår, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til VG.


Vegen til nytt statsbudsjett

Statsbudsjettet for 2017 skal vedtas under finansdebatten mandag 5. desember, men regjeringen har ennå ikke sikret flertall for sitt budsjett. Etter at Venstre og KrF brøt forhandlingene, finnes følgende veger videre:

* De fire borgerlige partiene tar opp forhandlingene igjen og blir enige før mandag.

* Etter at KrF brøt forhandlingene har regjeringen to valg under finansdebatten:

– Stille kabinettsspørsmålpå sitt budsjett mandag, og enten måtte gå av eller bli reddet, mest trolig av KrF, eventuelt av andre partier som ikke ser seg tjent med et regjeringsskifte ni måneder før neste valg.

– Velge å bli sittendeuten å ha oppnådd flertall for budsjettet og styre på en tidsbegrenset fullmakt fra stortingspresidenten.

* En tidsbegrenset styringsfullmakt er kun brukt to ganger siden krigen, sist under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986. Det innebærer at regjeringen "settes under administrasjon" av stortingspresident Olemic Thommessen (H).

* Fullmakten gir regjeringen midlertidig adgang til å kreve inn skatter og avgifter og penger til å holde statsapparatet i gang.

* Budsjettbehandlingen vil da mest trolig bli utsatt til etter jul, og det er regjeringens ansvar innen den tid å klare å skape flertall for et nytt budsjett.