Solberg inviterer til nytt budsjettmøte

Statsminister Erna Solberg (H) inviterer Venstre og KrF til nytt møte om statsbudsjettet for neste år.
NAMDALSAVISA

OSLO: En tydelig presset statsminister innkalte onsdag ettermiddag til pressekonferanse etter at begge samarbeidspartiene nå har brutt budsjettforhandlingene.

– Jeg har fem dager på meg til å gi landet et budsjett. Jeg forsøker å finne løsninger, fortalte Solberg.


KrF bryter forhandlingene

KrF bryter forhandlingene om neste års statsbudsjett.


Nytt møte

Hun fortalte at hun har invitert Venstre-leder Trine Skei-Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide til et nytt møte for å finne ut om det er en vei videre.

– Jeg kommer til å jobbe videre for at vi skal finne en slik løsning i dagene fram til vi skal votere over budsjettet, sier hun.

– Vi er åpne for løsninger. Jeg mener fortsatt at det er et mulighetsrom, uttalte Solberg.

Hareide er klar

KrF-leder Knut Arild Hareide tar positivt imot invitasjonen fra statsminister Erna Solberg om et møte om budsjettprosessen.

– Vi er klare. Jeg håper hun har lyttet til det jeg har sagt, det forventer jeg, sier Hareide til NTB.

Både Venstre og KrF har sagt at hovedgrunnen til at de brøt, er ultimatumet om den såkalte bilpakken som regjeringen stilte før forhandlingene tok til.

Angrer ikke ultimatum

Solberg vil ikke gå med på at ultimatumet var et uklokt trekk sett i ettertid.

– Det var politiske realiteter som lå til grunn for det. Vi la fram en bred pakke for avgiftsøkninger, og de ulike elementene hang sammen. Frp hadde blitt med på betydelige økninger i klimaavgiftene. På ett budsjett økte vi avgiftene mer enn de rødgrønne gjorde på åtte år til sammen. Når man har beveget seg så langt som Frp gjorde, så må vi være ærlig på realitetene som ligger til grunn, uttalte Solberg.

Hun understreket samtidig at hun har registrert samarbeidspartienes behov for å se tiltak for tydelig klimagassreduksjoner i budsjettet, og sier regjeringen skal jobbe etter det fremover.

– Jeg mener vi har lagt fram gode forslag til hvordan vi skal oppnå det, og så skal vi jobbe med flere måter å finne utslippsreduksjoner på, sa hun.


Vegen til nytt statsbudsjett

Statsbudsjettet for 2017 skal vedtas under finansdebatten mandag 5. desember, men regjeringen har ennå ikke sikret flertall for sitt budsjett. Etter at Venstre og KrF brøt forhandlingene, finnes følgende veger videre:

* De fire borgerlige partiene tar opp forhandlingene igjen og blir enige før mandag.

* Etter at KrF brøt forhandlingene har regjeringen to valg under finansdebatten:

– Stille kabinettsspørsmålpå sitt budsjett mandag, og enten måtte gå av eller bli reddet, mest trolig av KrF, eventuelt av andre partier som ikke ser seg tjent med et regjeringsskifte ni måneder før neste valg.

– Velge å bli sittendeuten å ha oppnådd flertall for budsjettet og styre på en tidsbegrenset fullmakt fra stortingspresidenten.

* En tidsbegrenset styringsfullmakt er kun brukt to ganger siden krigen, sist under Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986. Det innebærer at regjeringen "settes under administrasjon" av stortingspresident Olemic Thommessen (H).

* Fullmakten gir regjeringen midlertidig adgang til å kreve inn skatter og avgifter og penger til å holde statsapparatet i gang.

* Budsjettbehandlingen vil da mest trolig bli utsatt til etter jul, og det er regjeringens ansvar innen den tid å klare å skape flertall for et nytt budsjett.