Advarer mot kunstige juletre

25.000 småkryp i stua, eller bidra til mer mikroplast i næringskjedene... Hva velger du?

foretrekker det naturlige Forsker Håkon Holien advarer folk mot å kjøpe juletre i plast.  Foto: Bjørnar Leknes

NAMDALSAVISA

I fjor valgte nær tre av ti vekk det naturlige juletreet, til fordel for plast. – Veldig uheldig for miljøet, sier Nord-forskere.

Selv om det fortsatt er noen uker igjen til jul, er juletresalget godt i gang over hele landet. En favoritt blant stadig flere er kunstige varianter.

- De siste to årene har 30 prosent av våre kunder valgt kunstig juletre, og årsakene til det er flere. Allergi er nok den vanligste, men også det at mange bor i små blokkleiligheter spiller en stor rolle. Da er det lite praktisk med ekte juletrær, sier Merete Nicolaysen, leder ved Plantasjen i Steinkjer.

Rosa tre....?

Og uansett om man har allergi eller ikke, er det ikke vanskelig å forstå at mange går for plast. Utvalget er stort og de ser veldig naturtro ut, samtidig som de er lette å forme og har en prislapp som ikke er avskrekkende sammenlignet med prisen på ekte trær. De kommer dessuten i flere farger, både i hvitt, sølv, rosa (!) og sort.

Samfunnsproblem med mikroplast

Men å tro at du slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre - og dermed redder et naturlig tre - det er en skivebom.

-  Jeg forstår at folk velger det på grunn av allergi. Men bruken av plast i samfunnet bør uansett ned. Vi vet at mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet, sier botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet.

- Plasten er dessuten et fossilt produkt som ikke er naturlig nedbrytbart eller kan resirkuleres. Så jeg synes vi så godt vi kan skal prøve å bekjempe plastbruken der den er unødvendig, sier han.

Oslo-trend viser endring

Tall fra Ipsos viser at andelen som sier de skal ha et kunstig juletre har ligget på 20 % de siste årene, men at den økte til 28 % i 2015. Daglig leder John-Anders Strande i organisasjonen Norsk Juletre tror imidlertid trenden er i ferd med å snu.

- Ja, det viser tallene fra Oslo. Her var det bare 19 % som valgte kunstig juletre i 2015, og mye tyder på at dette tallet går ytterligere nedover nå. Og Oslo er gjerne en trendsetter, slik at resten av landet følger på etter hvert, sier Strande.

våkner til liv i varmen Det er mellom 10.000 og 25.000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær.  Foto: Stockphoto

25 000 småkryp - og ei ugle...

Zoolog Rolf Terje Kroglund ved Nord universitet håper Strande får rett i sine spådommer. Samtidig peker han på en annen mulig grunn til at enkelte kan kvie seg for å dra inn naturlige trær i stua: småkryp.

- En vareopptelling viser at det er mellom 10.000 og 25.000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær. Og disse våkner til live fra vinterdvalen når de får det godt og varmt. Her finner vi både edderkopper, midd, støvlus, spretthaler og andre.

- Jeg har også hørt om et tilfelle der en familie fikk med seg en ugle inn, etter at treet hadde stått på verandaen noen dager i forveien. Men det skjer ikke så ofte, ler Kroglund.


Juletrær

- Det er en allmenn oppfatning at vår tradisjon med juletrær begynte i Tyskland på 1500-tallet. Men tradisjonen er trolig enda eldre, sannsynligvis fra førkristen tid, da de begynte å bruke pyntegrønt ved markering av vintersolverv.

- I Norge har tradisjonell norsk gran vært mest brukt, men også furu. Nå ser vi en klar dreining til edelgrantyper, særlig fjelledelgran og nordmannsgran.

- Tall fra Ipsos viser at 28 prosent valgte kunstig juletre i 2015.Hva velger du til jul?
Du må velge et alternativ