Dårlig laksegenerasjon i fjor

ÅRSAK Mange lusebehandlinger oppgis som årsak til dårligere forfaktor på laksen.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: 2015-generasjonen av oppdrettslaks blir den dårligste på 12-13 år, ifølge Kontali Analyse.

Det er Fiskeribladet Fiskaren som skriver dette. Kontali Analyse AS er et uavhengig analyseselskap med fiskeri og akvakultur som det viktigste arbeidsområde. Resultatet forklares med dårlig «ytelse» når det gjelder smoltutbytte og fôrfaktor.

Utbytte på smolt vurderes ut fra dødelighet og tilstrekkelig tilvekst i forhold til foring, ifølge analysen. Den tredje faktoren er lav slaktevekt, som igjen er en følge av flere lusebehandlinger og dermed færre fordøgn enn normalt.

Forfaktoren på fjorårets generasjon laks skal være historisk dårlig, ifølge avisa. Forfaktoren regnes ut etter hvor mye fôr det går med til å få ett kilo fisk. Flere lusebehandlinger gir færre fordøgn og dårligere faktor.