Fikk 2.500 meter garn i sjøen få timer etter lakserømming

Kjørte inn i laksemerd

Da de ansatte på Bjørøya AS kom på jobb onsdag morgen, oppdaget de skader på anlegget etter at en båt hadde kollidert med ei merd, og de fryktet rømming av laks.

GOD KONTROLL Per Anton Løfsnæs i Bjørøya AS mener de kom i gang med fisket så fort etter at skaden på oppdrettsnota skjedde, at de har gode forutsetninger til å klare å fange den rømte fisken. FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

FLATANGER: – Vi har drevet med oppdrett i 35 år, og dette er første gang vi har opplevd rømming. Vi synes det er ei forferdelig opplevelse, og vi gjør nå alt vi kan for å hindre at eventuell rømt laks skal spre seg, sier daglig leder Per Anton Løfsnæs.

Heldigvis tyder alt på at det etter forholdene har gått veldig bra.

Fikk ut garn

– Vi har rutiner på hva som skal skje i tilfelle mistanke om rømming. Vi fikk kjapt kontaktet fiskere, og i løpet av få timer så hadde vi 2.500 meter med garn i sjøen ved anlegget, sier Løfsnæs.

På ettermiddagen torsdag hadde de fått 20 laks.

– Både oppførselen til fisken som er igjen i nota og ut fra mengden som er fanget så langt, tyder det på at det ikke er snakk om ei stor rømming. Vi regner med å få tak i de aller fleste, sier han.

Laks som rømmer har en tendens til å oppholde seg ved anlegget ei god stund, og siden garnene kom i sjøen så fort er det gode sjanser for at den rømte laksen blir fanget.

– Skaden i nota var ganske stor. Det var ei rift på to meter, men heldigvis var den bare som ei smal sprekke og ikke et stort gapende hull.

– Båten som kjørte inn i anlegget er identifisert, og vi har anmeldt forholdet. Siden politiet har overtatt vil jeg ikke si noe mer om båten og hva som har skjedd, sier Lauvsnes.

Under etterforskning

– Vi har vel en ganske klar formening om hvilken båt det gjelder. Det er en litt større fraktebåt som går på kysten, og det vi har gjort så langt er å be om assistanse fra et annet politidistrikt for at de skal gjøre undersøkelser om bord og de skal avhøre de som var på vakt i det aktuelle tidsrommet, forteller politiførstebetjent Tore Strøm.

Han kan også bekrefte at det ikke ble varslet fra båten etter at den var i kontakt med oppdrettsmerda.

– I alle fall er det ikke kommet noen meldinger til politiet fra båten om denne hendelsen, sier han.