Nærøy kommune først til å kjøpe egen renholdsrobot:

Roboten tar vaskejobben

Grong kommune var først med å lease renholdsrobot, nå har Nærøy kommune som den første i Namdalen kjøpt renholdsroboten Cleanfix.

INNFØRING Mats Kvamsø fra leverandøren demonstrerer roboten for fagleder renhold, Kirsten Heimsnes, og enhetsleder bygg og eiendom, Åge Einar Waag.  Foto: Sturla Nordbøe

Dette er ei investering for framtida. Jeg regner med renholdsroboten er inntjent i løpet av vel to år.

Åge Einar Waag, enhetsleder for bygg og eiendom
NAMDALSAVISA

KOLVEREID: Og namdalskommunene holder seg til lokal forhandler, MK Salg og Service AS fra Namsos.

– Den aller første renholdsroboten var den som ble leaset i Grong for et år siden. Der er de ansatte veldig godt fornøyde, reklamerer Mats Kvamsø i Namsos-firmaet.

På landbasis ble Nærøy den sjette kommunen med det moderne vaskeutstyret. Allerede neste uke skal MK Salg og Service levere renholdsutstyret til Fosnes kommune.

– Interessen økte veldig etter at produktet vant en innovasjonspris under ei messe i Amsterdam nylig, sier Kvamsø.

Ingen mister jobb

– Dette er ei investering for framtida. Jeg regner med renholdsroboten er inntjent i løpet av vel to år, sier en fornøyd enhetsleder for bygg og eiendom i Nærøy, Åge Einar Waag.

Kjøpet koster 280.000 kroner uten moms, og midlene er hentet fra investeringsbudsjettet i kommunen. Både Waag og fagansvarlig for renhold, Kirsten Heimsnes, garanterer at roboten ikke skal gjøre noen av de 23 ansatte i renholdsavdelinga overflødig. Men det blir bedre utnyttelse av ressursene.

– Dette er framtidsrettet, både når det gjelder HMS og inneklima. Dessuten har renholderne det for travelt slik det er i dag, forklarer Heimsnes, som faktisk likevel kan skilte med svært lavt sykefravær blant sine medarbeidere: kun 1,9 prosent.

Sparer inn ti timer

Roboten skal brukes i Nærøyhallen, den er programmert etter de 1.150 kvadratmeterne i hallen. Det tegnes inn kart over hallgulvet på pc og som så legges inn i «hjernen» på roboten.

– Kapasiteten på renholdsroboten er så stor at vi vil spare inn ti timer i uka, sier Waag.

Det må selvsagt være folk til stede når utstyret brukes, men disse kan utføre andre oppgaver samtidig. I Nærøyhallen må de andre rommene vaskes manuelt som før.

– Ingen gjøres arbeidsledig, men de får alle en bedre måte å jobbe på, mener Kirsten Heimsnes.

Ifølge leverandøren kan en slik renholdsrobot vaske 1.400 kvadratmeter gulvflate før vannet må skiftes og hele 3.000 kvadratmeter før batteriet må lades.