Anita vil gi alle ensomme ei fin julefeiring

For 20 år siden var Anita Volden ufrivillig alene på julaften. Nå vil hun at andre skal slippe å oppleve det samme.

Inviterer til julefeiring Ikke alle har noen å feire jul sammen med. Det hadde heller ikke Anita Volden for 20 år siden. Nå har hun tatt initiativ til julefeiring i Vemundvik kirkestue, og håper at de som er ensomme får ei fin jul. – Jeg håper at dette er et positivt tiltak som gjør at folk ikke skal føle seg så ensomme i jula, sier Volden.  Foto: BJØRN TORE NESS

Mitt største ønske er at ingen andre skal oppleve det samme som meg.

Anita Volden
NAMDALSAVISA

VEMUNDVIK: Ideen dukket opp for to uker siden da hun snakket sammen med samboeren sin. De hadde ingen spesielle planer for julekvelden, og da bestemte Anita seg for å arrangere julefeiring for dem som er alene.

Volden er leder for menighetsrådet i Vemundvik, og det er i regi av dem at det blir alternativ julefeiring i Vemundvik kirkestue på julaften. Dette er første gang de arrangerer noe liknende, og Volden er spent på mottakelsen.

– Hittil har reaksjonene vært veldig positive. Vi har plass til litt over 40 gjester, og allerede er det ti som har meldt seg på. Vi er spente på hvor mange som melder seg på til slutt.

Påmeldinga skjer direkte til Volden, og siste frist er 22. desember.

Den vonde tida

Det var for 20 år siden – da Anita bodde på Østlandet – at hun opplevde hvordan det er å sitte alene i julehøytida.

– Det er helt pyton når du ikke har valgt det selv. I jula skal alle framstå som så vellykkede, men slik er det ikke for alle. Det er følelsesmessig hardt og tårene trillet da jeg satt alene, forteller Volden.

Der kunne like gjerne historien sluttet, men slik ville ikke den løsningsorienterte og positive kvinnen at det skulle gå.

– Jeg prøvde å finne ei løsning for å gjøre det beste utav situasjonen. Da tok jeg ei avgjørelse om at jeg skulle bli med som frivillig for Kirkens Bymisjon da de lagde julefeiring for dem som trengte det.

Og det er denne opplevelsen som gjorde at hun nå tar initiativ til et liknende tiltak i Vemundvik.

– Mitt største ønske er at ingen skal oppleve det samme som meg. Det gir meg mye å hjelpe andre, og det er det som ligger i bunn, sier Volden.

Vond jul alene Leder i Vemundvik menighetsråd, Anita Volden, vet hvor vondt det kan være å feire jul alene. – Det er helt pyton når du ikke har valgt det selv, sier hun ettertenksomt.  Foto: BJØRN TORE NESS

 

Tradisjonell feiring

Det er etter juleprekenen i Vemundvik kirke at jula ringes inn i den trivelige kirkestua rett over vegen. Anita Volden håper at det blir en fin møteplass.

– Det er viktig å være sosial, og dette er en anledning til å komme seg bort fra Facebook og liknende og treffe andre mennesker også.

Det skal heller ikke spares noe når det kommer til servering denne dagen.

– Vi har fått med oss handelsstanden til å sponse maten, og vi prøver å få egenandelen til å bli så lav som mulig. Maten skal jeg og gubben tilberede heime og ta med nedover.

Etter middagen blir det kaffe og kaker, og prest Birgith Borch Østnes kommer for å lese juleevangeliet. Volden understreker at alle er velkommen uansett om de er troende eller ikke.

– Det er viktig at alle skal føle seg hjertelig velkommen, og jeg er glad i alle slags mennesker.

Selv om dette er ei alternativ julefeiring håper Volden på god gammeldags julestemning.

– Det blir å gå rundt juletreet og synge kjente og kjære julesanger. Kanskje blir det også litt pakker. Jeg håper inderlig at det bli ei kjempefin jul for alle som kommer.

Målet er nå at arrangementet skal bli en tradisjon, samt å få til mer aktivitet ellers i året også.

– Jeg har prøvd å dra i gang litt aktiviteter for å skape en møteplass. Nå håper jeg at julefeiringa blir en tradisjon så lenge det er et behov.