«Babyer trenger å bli dullet og snakket med»

NAMDALSAVISA

Det sies at søsken er det beste foreldre kan gi barna sine, men ikke forvent at barnet ditt setter fullt pris på denne gaven helt fra starten av. Det er helt naturlig at barn konkurrerer, sammenligner seg, krangler og er sjalu på søsknene sine.

Se for deg følgende; du er lykkelig gift og en dag under middagen forteller din ektefelle at fordi han er så glad i deg, har han bestemt seg for å ta seg en kone til. Han forsikrer deg om at han vil være like glad i dere begge og at dette til og med kan være til fordel for deg da du får noen å dele husarbeidet med. Siden den nye konen er ny og litt usikker, skal hun sove inne på soverommet i dobbeltsenga, men du skal få nytt rom og ny seng.

Med dette perspektivet forstår vi at det å snakke barn fra å være sjalu ved å påpeke fordelene ved søsken, kan være vanskelig. Hjelp dem heller med å sette ord på hva de føler og anerkjenn følelsene. Søsken er et særdeles naturlig fenomen, så man trenger ikke komme med gode argumenter. Presenter søsken som noe som bare kommer, i likhet med jul og tannfelling.

Ikke forvent at storesøsken blir over seg av begeistring over den nye lille. For dem medfører babyen endring av status som enehersker til å måtte dele oppmerksomhet, kjærlighet og hus. Samt restriksjoner for lyd og aktivitetsnivå.  Vær forsiktig, hysj og lek et annet sted. Da er det normalt at det vil oppstå sjalusi. Typiske reaksjoner kan være at de tisser på seg selv om de egentlig har sluttet med bleie, at de blir mer aggressive og trassige eller at de kanskje nekter å spise. Barnet kan også være slem mot babyen enten åpenlyst eller i det skjulte.

Man kan forebygge og dempe sjalusi ved å forberede barnet godt på at babyen skal komme og fortelle om hvordan det vil bli. Man skal selvfølgelig gi storesøsken mye oppmerksomhet og kjærlighet, spesielt etter at babyen har kommet. Be gjerne familie og venner gi storebror eller storesøster en gave ved fødselen også slik at barnet føler seg sett og inkludert.

Babyer trenger å bli dullet og snakket med, men når de er helt små, er stemme og blikkontakt viktigere enn innholdet i samtalen. Storebror vil derimot vokse noen cm dersom man lar samtalen med den lille handle om hvor flink storebror har blitt til å sykle eller rydde. Det er lurt å la det store barnet hjelpe til med å gi omsorg til babyen, la det få «ansvar» for å for eksempel finne frem tøy og være med å skifte bleie. La barnet få en rådgiverrolle i babysaker, det er tross alt de som har kompetansen på å være barn i familien. Spør om råd om små ting i hverdagen. Det å få være til nytte og føle at man behøves i familien er helt grunnleggende.

Selv om du driver hardcore forebygging og har studiepoeng i pedagogikk, vil konkurranse og sjalusi føre til krangling i større eller mindre grad. Prøv da å se fordelene med at barna dine ikke uten videre godtar alt. Når barna lærer å løse konflikter selv, lærer de også å verdsette andres perspektiver, hvordan de skal inngå kompromiss, forhandle og hvordan de skal kontrollere sinne.


Forskning antyder at:

Søstre beskytter mot depresjon.

Det å ha en søster, verner barn i overgangen mellom barndom og ungdom mot å føle seg engstelige, ensomme og uelsket.

Søsken gjør deg til en bedre venn Barn som har ett søsken eller mer, er bedre til å inngå vennskap og å holde på vennskap. I tillegg kommer de bedre overens med barn som er annerledes, til å trøste og hjelpe andre barn, uttrykke følelser på en positiv måte og vise hensyn til andres følelser.

Søsken hindrer overvekt.

Barn som har søsken har mindre sjanse for å utvikle overvekt enn enebarn. Dette fordi de alltid har noen å herje med. Andelen barn med overvekt ble redusert med omtrent 15 prosent for hvert søsken barna hadde.

Søsken styrker ekteskapet.

Det å vokse opp med søsken kan gi deg et bedre grunnlag for å utvikle robuste relasjoner senere i livet. Risikoen for å bli skilt minskes visstnok med to prosent for hvert søsken du har.