Bartnesbutikken i Bogen ble startet for nøyaktig et halvt århundre siden

Rundet 50 med stil

5. desember i 1966 åpnet Olav Bartnes butikken i Bogen i Bindal på grensa mot Nærøy. Det var en merkedag for folket rundt. Da butikken fylte 50 år mandag, så var det på nytt rom for feiring.

PÅ PLASS MELLOM HYLLENE: Dagens driver, Torlaug Bartnes Ulrichsen, har vokst opp mellom hyllene og mens butikken feiret 50 år kan hun feire minst 40 år som ansatt der.  Foto: Birger Aarmo

NAMDALSAVISA

BOGEN: – Jeg husker godt da Bartnes åpnet dørene første dag. For oss som bor i nærområdet var det en stor dag, sier kunde Roald Buvik som fikk med seg både åpningsdagen og 50-årsmarkeringa.

Ikke minst var det en begivenhet med en butikk med selvbetjening.

– Den gang var det var flere butikker rundt oss her, og felles for dem alle var at man fikk varene over disk. Du kan tro det var spennende da Bartnes åpnet med selvbetjening, sier Unni Buvik.

40 år bak disken

Dagens driver Torlaug Bartnes Ulrichsen er datter av Olav, og har nesten vokst opp med butikkdrift. Hun husker godt da faren flyttet fra Leka og til Bogen for å satse på butikkdrift.

– Min far hadde en filosofi at det meste skulle være på lager og det man ikke hadde skulle skaffes, forteller hun.

Det betydde at Bartnes-butikken i Bogen ble en institusjon og Olav selv ble en liten kjendis i både tv og aviser.

BLOGGEBUTIKKEN: Med rosablogger og moromann Terje Årseth i nabolaget er det få butikker som har opplevd så mye publisitet i blogger. Og Morten Ulrichsen måtte selvfølgelig foreviges av bloggeren i forbindelse med 50-årsmarkeringa mandag.  Foto: Birger Aarmo

 

– Han var fast i butikken til han ble 87 år. Ifølge ham selv var det mest fordi han syntes synd på oss som skulle overta, men jeg tror årsaken var at han trivdes så godt med det at han ikke ville slutte.

Torlaug har selv 40 års farstid i butikken på Bogen.

– Som med alle andre jobber så går man litt lei fra tid til annen. Savnet etter å ha tid til å ta seg skikkelig ferie har vært det verste. Bare det å ha fri i helga er luksus. Men i det store og hele har det vært trivelig, sier hun.

Vokst flere ganger

Det var ikke store arealet den gangen butikken åpnet for 50 år siden. Siden da har det vært flere utbygginger.

– Vi burde vel egentlig bygge ut litt igjen. Det er trangt imellom hyllene til tider. Spesielt trangt er det om sommeren når turiststrømmen er på det sterkeste. Vi har tre ganger så stor omsetning i juli som i januar, sier Morten Ulrichen.

Selv om vareutvalget er redusert mye siden Olav Bartnes sine dager, så er det fremdeles en velassortert nærbutikk med mye forskjellig i hyllene.

FEIRET MED KAKE: En lang rekke kunder tok turen innom for å feire jubilanten, og Morten Ulrichsen (til venstre) fikk spurt ut blant andre John Are Engan, Roald Buvik og Unni Buvik om deres minner rundt butikken.  Foto: Birger Aarmo