Bransjen vil redusere sukker i brus og saft

Produsentene i Norge lover å fjerne en femdel av sukkeret i varene sine i løpet av tre år.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix 

NAMDALSAVISA

OSLO (NTB): De fire markedslederne på søtede drikker, Ringnes, Coca-Cola, Tine og Lerum, samt Orkla og alle 12 brusprodusenter i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, har satt reduksjonsmålet til 19 prosent for tilsatt sukker før 2020.

Reduksjonen skal både skje gjennom kutt i eksisterende produkter og ved å markedsføre og utvikle sukkerfrie alternativer. Løftet er en oppfølging av intensjonsavtalen om sunnere kosthold, undertegnet tirsdag.

I dag er 57 prosent av brusen som drikkes i Norge tilsatt sukker, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen. 15 prosent av sukkeret vi får i oss kommer fra brus.


Sukkerreduksjon

Matbransjen og helsemyndighetene inngår en intensjonsavtale som skal gjøre det enklere for forbrukere å ta sunnere valg.

Mange i Norge har for lavt inntak av grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk og for høyt inntak av mettet fett og salt.

Det globale sykdomsbyrdeprosjektet (GBD 2010) viser at usunt kosthold er den risikofaktoren i Norge som gir flest tapte leveår.

Blant barn og unge er inntaket av tilsatt sukker også for høyt.

Gjennomsnittlig saltinntak i befolkningen var rundt 10 gram per dag i 2010, det skal ned til 8 gram innen 2021, 7 gram i 2025 og 5 gram per dag på lang sikt.

Inntaket av tilsatt sukker i befolkningen var på 13 energiprosent i 2015 og skal ned mot 11 prosent innen 2021. Det langsiktige målet er 10 energiprosent. Det vil si at sukkerets av det totale energiinnholdet i kosten skal ned på 10 prosent.

Inntak av mettet fett i befolkningen er på 14 energiprosent i 2015 og skal ned til 13 energiprosent innen 2018. Det langsiktige målet er 10 energiprosent.

(Kilde: Helse- og omsorgsdepartementet) (©NTB)