Kunstner og gallerieier med hjerte av gull

JUBILERER I 30 år har nærøykvinnen Åse Juul nå drevet Midt-Norges største galleri for samtidskunst, Modern Art Gallery i Trondheim. Men Juul er like mye kunstner og eventyrer, her med ett av sine egne bilder.  Foto: Sturla Nordbøe

Jeg har bare bidratt på min måte når jeg har sett mulighet til å hjelpe.

NAMDALSAVISA

TRONDHEIM: Også mange namdalinger har funnet vegen til Modern Art Gallery siden Åse (55) og ektemannen Bjørn Isdahl (60) etablerte firmaet i Trondheim.

Ikke minst etter at galleriet fant sine lokaler i Olav Tryggvasons gate for 22 år siden, sentralt vis-a-vis Byhaven.

I dag er alle fire i familien medeiere i aksjeselskapet.

Eldstesønn Thomas (snart 26) jobber der og yngstemann Richard (snart 22) tar sine tak ved siden av studiene. I tillegg er svigerdatter Malin Ulvang med på laget.

– Vi formidler kunst fra en rekke av Norges mest anerkjente kunstnere. Vi har rundt 50 profesjonelle kunstnere i stallen, og vi har til enhver tid utstilling med 30 kunstnere innen billedkunst – malerier, akvareller, litografier, etsninger og andre teknikker innen grafikk – skulpturer og glasskunst. Andre kjente kunstnere er Geir Nymark, Ingun Dahlin, Eva Langaas, Kristin Børresen og Åshild Karevoll, forteller Åse Juul.

Vil gi gode opplevelser

Ifølge innehaveren ønsker galleriet å formidle positive budskap gjennom kunsten.

– Det er så mange tragedier ellers i verden, som vi hele tida blir minnet om gjennom media. Derfor finner du ikke kunst som provoserer eller sjokkerer i galleriet vårt. Vi formidler kunst med gode budskap, som kjærlighet, omsorg, savn og glede like gjerne som vakre naturskildringer eller abstrakte bilder, forklarer hun.

Galleriet er godt besøkt av kunder fra hele Trøndelag, i tillegg til kunder fra store deler av landet for øvrig. Vi har også mange turister som kommer for å oppleve norsk samtidskunst. I tillegg til private kunder har vi en rekke bedrifter og kunstklubber på kundelista.

Mange kommer for å se utstillingene, andre for å kjøpe kunstverk til utsmykning av heimen eller for å kjøpe en gave. Kunst er en gave av varig verdi, som man kan ha glede av resten av livet.

Ektemannen har ansvaret for rammeverkstedet og fungerer som altmuligmann i galleriet. Totalt står ti personer på lønningslista, fem-seks årsverk til sammen. Modern Art Gallery har lagt beslag på tre etasjer siden flyttinga til Olav Tryggvasons gate, men virksomheten er utvidet en gang.

– Vi selger bra og klarer oss greit økonomisk, sier daglig leder og styreleder Juul.

Modern Art Gallery formidler kunst for en rekke norske kunstnere på de 350 kvadratmeterne. Det er ikke bare kjente navn som Elling Reiten og søsknene Jan, Karl Erik og Eva Harr, galleriet åpner også for unge kunsttalenter.

Har skapt egen karriere

Åse Juul selv er blant de kunstnerne som selger mest fra galleriet. Hun har deltatt på en rekke kurs med teknikkene akvarell, collage, olje, akryl, litografi og grafikk.

Nærøykvinnens arbeider er kjøpt inn av mange kjente firma og institusjoner, som DnB, NTNU, Sintef, Politihuset og St. Olavs Hospital – for å nevne noen få.

Hun har alltid likt å tegne og forme, men det var først etter galleriåpninga Åse Juul selv startet på en kunstnerkarriere. Samtidig har hun og mannen vært forretningsfolk på mange fronter.

– Vi drev kafe også i starten, og vi har hatt avdeling på Stjørdal et par år. I 15 år eide og drev vi hotellet på Kolvereid samtidig med at vi jobbet og bodde i Trondheim, forteller de to.

INDIA Åse Juul og ektemannen Bjørn Isdahl har besøkt de fleste av sine fadderbarn, her fra et besøk i India. FOTO: Privat.  Foto: Privat

 

Brenner for verdens fattige

Den usedvanlig travle forretningskvinnen innrømmer at hun delvis må rømme bort for å få fred til å utøve sin egen kunst.

– Vi har hus i Spania, der kan jeg male. På Abelvær har vi også et sommerhus. Der vil vi imidlertid helst bruker tida på familien.

Åse Juul har alltid vært reiseglad, fra hun startet som telegrafist i utenriksfart etter skolen.

I friperiodene besøkte hun alle verdensdeler på jakt etter opplevelser. I voksen alder har utferdstrangen fått utløp gjennom at hun og Bjørn har hatt en rekke fadderbarn over hele verden. Paret hadde ti fadderbarn samtidig i Plan og SOS-barnebyer.

De to har besøkt disse barna i Nicaragua, Thailand, Brasil, Indonesia, India og Filippineene.

– Fram til 2015 ga jeg ti prosent av salget fra bildene mine til fadderbarn og barnehjem rundt om i verden. I fjor hadde vi innsamling til jordskjelvrammete i Nepal via Nepal Orphans Home i Katmandu. De støtter vi også i år med ei veldedig utstilling. I år har jeg dessuten laget en kunstkalender til inntekt for fattige barn i slummen i India, via Seva Trust i Goa. Jeg har vært der selv fire ganger, beretter Åse Juul.

Nærøykvinnen forklarer sitt brenneende engasjement for fattige med alt det triste og tragiske hun har sett med egne øyne på sine reiser rundt om i verden siden hun ble voksen. Hun ønsker absolutt ikke å bli framstilt som at hun vil være bedre enn andre.

– Jeg har bare bidratt på min måte når jeg har sett mulighet til å hjelpe, forklarer hun.

Burde skrevet bok

Uansett, Åse Juul er ei handlingens kvinne. Etter naturkatastrofen på Filippinene nylig samlet hun og venner inn 200.000 kroner til oargnisasjonen Streetlight. Samme prosjekt har fått nærmere 80.000 kroner også tidligere fra Åse og vennene. På spørsmål fra NA anslår hun at en sum på nærmere 800.000 kroner totalt har funnet vegen fra familien og til fattige rundt om i verden gjennom årenes løp.

Mange fra heimtraktene til Åse Juul husker nok medieoppslag om da hun som ung telegrafist i utenriksfart ble utsatt for en gisselaksjon fra sjørøvere og at hun ble svindlet kraftig av internasjonale kjeltringer. – Kan det ligge an til bok om Åse Juuls eventyrlige liv?

– He-he, tanken har nok streifet meg, jeg har alltid hatt med meg fotoapparat. Men jeg må ha tid nok, smiler hun. Og om de dramatiske hendelsene har preget henne, sier hun: – Jeg har alltid hatt evnen til å se framover!

FAMILIEBEDRIFT Mens Åse Juul er kunstner og daglig leder, driver ektemannen Bjørn Isdahl rammeverkstedet og er «altmuligmann».  Foto: Sturla Nordbøe