Lierne-trilogi blir film – og snart er bok fire her

For sju år siden kom hun til Lierne for å få inspirasjon til en ny historie. Så langt har det blitt tre bøker om LitjKari, som snart er på veg til filmen.

TIL FILMEN Lillian Bergljot Fredriksens bøker skal nå bli film. Her står hun utenfor hytta hvor Huldra og LitjKari for første gang åpenbarte seg.  Foto: Stein Nervik

NAMDALSAVISA

LIERNE: – Det var i denne hytta jeg bodde. Jeg tok med hele familien på høstferie. Den uka startet det som har blitt bøkene om LitjKari.

Lillian Bergljot Fredriksen står utenfor ei av hyttene på Lierne gjestegård og peker ut over Sandsjøen.

– Der nede foregår én av de viktige scenene i historien, forteller forfatteren.

Om få år, kan odden hun peker på bli kulissene til en av mange scener i det som skal bli filmen om Huldra og LitjKari. Fredriksen har fått med seg produsent Kim Jektvik i Videomagi, og nå starter arbeidet med å skrive filmmanus.

Innspilling i 2018

– Jeg er opptatt av at det skal gjøres bra, så vi kommer ikke til å forhaste oss, sier Fredriksen som håper innspillinga kan starte opp i løpet av et par år.

Det er en tidsplan produsent Jektvik er enig i.

– I tillegg til å skrive manus og lage produksjonsplan, har vi så vidt startet arbeidet med å skaffe finansiering. Jeg håper vi kan starte innspillinga i løpet av 2018, sier hitraværingen som knapt visste hvor Lierne var da han fikk forespørselen.

– Jeg måtte faktisk google kommunen. Den har en natur som jeg håper filmen kan være med og vise fram, sier han.

– Hva er det som gjorde at du sa ja til denne jobben?

– Ikke siden Caprino

– Det er en god og spennende historie i bånn. Naturen er nevnt. Og så inneholder historiene om Huldra og LitjKari norske myter og sagn og referanser til dem.

– Akkurat det har vi knapt sett i norsk film siden Ivo Caprino, så det er på høy tid at den delen løftes fram igjen, forteller Jektvik som mener filmen kan nå et langt breiere publikum enn det norske.

– Målet er først og fremst å lage en god film. Så får en eventuell kommersiell suksess komme ut fra det. Men det har gjentatte ganger vist seg at en bra film slår an kommersielt. Jeg mener imidlertid et marked som Tyskland vil passe en sånn film, sier Jektvik som forteller budsjettet på prosjektet minst bør være på 20 millioner.

Hvor lenge det tar å skaffe de midlene, gjenstår å se. Men Fredriksen blir ikke arbeidsledig om det drøyer.

– Jeg har begynt arbeidet med bok nummer fire. røper hun.