Ukeslutt

Appetitten forsvant over manglende Daim

  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

Har du fått det med deg? Nyheten som ryster Norge? Ukas, nei, kanskje månedens største sak?

Jeg snakker om saken som turnerer rundt i norske nettaviser – om skuffelsen som ble så utrolig stor da en Twist-pose ble åpnet i Alta denne uka. Til godtemonsenes forskrekkelse var det nemlig ikke en eneste Daim å finne blant bitene i posen. Ikke. En. Eneste. Daim. En skikkelig kioskvelter av en sak.

«Det skal knapt være mulig», svarer Freia, og forklarer Twist-tragedien med at det har skjedd en produksjonsfeil. Hvordan er det egentlig mulig? Kan vi finne oss i dette? Og mens vi nå først har kommet inn på det hete temaet, finner vi mange måter å ta saken videre på: Hvor mange biter er det egentlig av hver sort? Finnes det virkelig noen som spiser banan-sjokoladen? Og hvilken bit er din favoritt? Kanskje best å kjøre en aldri så liten spørreundersøkelse.

Verden rundt oss går tilsynelatende ubemerket videre, vel uvitende om den nylige hendelsen i Finnmark. Om den går videre, eller tar et skritt bakover, er for øvrig ikke godt å si. Mye kan tyde på det siste. I Aleppo blir evakueringa av sivile avbrutt av nye kamper mellom opprørerne og regjeringshæren. Kvinner og barn blir henrettet på gata. Våpenhvilen kollapser, og nye flyangrep starter. Det kommer rapporter om at regjeringsstyrker har gått fra dør til dør og henrettet sivile. Syria trygler om hjelp fra verdenssamfunnet.

I Norge er vi skuffet over produksjonsfeilen fra Freia. Og vi kan faktisk ikke forstå at det er mulig.

Vi har brukt opp ordene krise, skandale og katastrofe, og det kan nesten virke som at disse viktige verdensnyhetene forstyrrer oss litt nå, like før jul. Irriterende nærmest, nå som vi skulle ha det så koselig. Som om krig og forferdelse opphører bare for en liten stund for å høre kirkeklokkene kime.

Sakene der vi finner ut hva som er årets julemote, hvordan vi skal steike ribba for å få sprøest svor og tipset om å spise før du går på julehandel – slik at du ikke går i «bollefella» – ser kanskje ikke så verst ut likevel. Vi er heldige som har slike ting å bekymre oss over, og det må vi ikke glemme. Jeg tar nyheter om manglende Daim i Twist-posen over dette hvilken som helst dag. Det er Snickers og Twist.