Ekte julepynt

Mildt førjulsvær og moderne hus og vinduer, greier ikke allid å skape den ekte prøysenske julestemninga. Da kjøper vi oss heller litt stemning, og sprayer kunstig rim og snø på vindusglassene og julekransen på ytterdøra.

  Foto: ---

NAMDALSAVISA

Men selv om vi villig lar oss lure, er originalen den overlegent fineste. Den ekte rimfrosten.

Pyntet i sølv

Den som skaper skogen om til skinnende sølv, og gjør kvistene lodne og tykke. Som fester seg på vegger og vinduskarmer og maler huset frosthvitt og julevakkert. Dekker barnåler, kongler, julenek og alt utendørs med blinkende krystaller.

Men for å skape den ekte juledekoren trengs det kuldegrader. Og det er ikke lenger en selvfølge alle steder. Det bør også helst være stille vær og godt under null grader og fuktig luft, eller tåke. Da kan de ørsmå vanndråpene danne iskrystaller akkurat idet de treffer en gjenstand.

Rim er et resultat av at danndamp går direkte fra gassform til fast form i omgivelser som er under frysepunktet. Det kan også dannes ved at vanndampen kondenseres til vanndråper som igjen fryser til is.

Treffe en gjenstand

Nær åpent vann og elver vil det lett dannes rim hvis det er kuldegrader. Men vannmolekylene i den fuktige lufta danner ikke så lett rim i de frie luftmassene. Molekylene må treffe en gjenstand for at prosessen med å danne rimkrystaller skal starte. Det er gjerne på et tynt strå og kvister at rimet dannes først. På glatte flater har det vanskeligere med å feste seg.

Når de første krystallene har festet seg på en kvist, skjer det en slags kjedereaksjon, og rimdannelsen videre går fort. Utseendet på rimflakene er veldig forskjellig, men alt bygger på gittermønster i ulike sekskantede former. Mønstrene minner om snøkrystaller, men dannelsen skjer lokalt på kvisten. Det er altså ikke snøflak som daler ned fra skyene.

Isroser

Selv om rim nesten alltid dannes når damp berører gjenstander, kan det likevel «snø» fra nesten klar himmel. Svært kald luft kan ikke så lett holde på fuktigheten i lufta, og danner kondensdråper som igjen fryser til krystaller. Fenomenet kan oppstå i ekstra kald, rolig luft. Rim dannes lettere på bakken enn i trærne, fordi kald luft er tyngre og synker mot bakken ved rolige værforhold.

Rim som dannes på innsida av vindu og lager flotte rosemønstre, oppstår når luftfuktigheten på innsida er lav og det er kaldt ute. Ellers ville vanndamp kondensert til små dråper på ruta, som så hadde frosset til klar is.