Norge på gullsporet etter thriller

De norske håndballjentene vant EM-slagsmålet mot Frankrike med 20-16 etter fantastisk målvaktsspill av Silje Solberg. Nå venter Nederland i Norges 19. finalekamp.

JUBEL Silje Solberg storspilte i det norske målet. 

NAMDALSAVISA

De franske jentene kom ut i 100, og det sto 6-3 da Norge tok timeout. Nora Mørk scoret alle de norske målene i den perioden. Hun banket likegodt også inn det fjerde.

Amandine Leynaud var klart beste keeper i starten av 1.-omgangen. Norge byttet ut Kari Aalvik Grimsbø etter én redning på sju skudd.Frankrike-proff Silje Solberg kom inn og gjorde det strålende. Det bidro til at Norge gikk fra 4-7 til 7-7 (Emilie Hegh Arntzen), 8-7 (Veronica Kristiansen), 9-7 (Mørk), 10-7 (Mørk) og 11-7 (Arntzen).

Der og da snudde tendensen i kampen i løpet av få minutter. Frankrike hang kort og godt ikke med. De spilte 13 minutter i strekk uten scoring. På tampen av omgangen puttet Frankrike to ganger slik at det sto 11-9 til Norge til pause.

Målfattig

Med de to antatt beste forsvarslagene i EM på banen samtidig, måtte det nesten bli målfattig.Norge spilte så godt som på hjemmebane i Scandinavium. Arrangøren anslo at vel 6000 nordmennen var på plass. Det ga mange bjeller og langt flere halvlitere i hallen.

Søndag går Norge for sin sjuende EM-tittel. Fra før er disse inne: 1998, 2004, 2006, 2008, 2010 og 2014. Hele 19 finaler i EM, VM og OL er det blitt siden 1998.

Press? Etter den skuffende bronsemedaljen i Brasil-OL, kan tidenes tittelsankere i internasjonal håndball slå tilbake.

Finalefavoritt? Det kommer ikke det norske laget unna selv om mesterskapet har vært litt skranglete.Norge har to gode keepere mot Nederlands ene. Norge er vant til å vinne titler. Nederland jakter på sin første. Norge har knust Nederland i de to siste møtene i mesterskap.

Oransj fest

I den andre semifinalen var nederlenderne overlegen mot Danmark og vant 26-22. Det sto 13-13 ved pause og ble avgjort i løpet av få minutter etter sidebytte.Nederlenderne var i VM-finalen i fjor og fikk Norge over seg i 1.-omgangen på vei til 23-31-tap. I OL-bronsekampen i august endte det med norsk 36-26-seier.Nederland ser mer robust ut nå, men fortsetter Norge å skyte like intelligent mot keeper Tess Wester, så kan de oransje få det for tøft.

Igjen.