Disse blomstene flyr ut av butikken før jul

Blomstrende og hektiske dager før jul

Med til sammen 70 års erfaring med blomster, sørger Marit Fossland (56) og Åse Vinje (64) for at namdalske heimer er klare for julefeiring.

BLOMSTERHAV Marit Fossland og Åse Vinje er omringet av juledekorasjoner og pakker som skal sendes ut før juleklokkene kimer. Her, nede i kjelleren på Blomsterhjørnet H. Olsvik, jobber de fra morgen til kveld for å rekke over alle bestillingene.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Dufta av amaryllis, tulipaner, julestjerner og asalea slår inn i neseborene når du åpner døra inn til Blomsterhjørnet H. Olsvik.

Bak disken står daglig leder Heidi Wågan i munter passiar med kunder som står i kø for å ta med seg ferske blomster heim til jul.

Men det er rundt hjørnet, ned en bratt betongtrapp, at blomsterhavet virkelig åpenbarer seg.

Lært seg å takle stress

Omringet av ferdigpakkede blomsterdekorasjoner står Marit Fossland og Åse Vinje. Der står de fra tidlig morgen – til sent på kveld.

– Hvor mange dekorasjoner vi har laget den siste uka? Det blir nok et par hundre det, sier Vinje før hun lener seg framover på arbeidsstasjonen som de siste dagene kontinuerlig har vært fylt av blomster som skal gjøres klare til kunder.

– Hvor hektisk er det?

– Ser du det ikke på oss? sier Fossland før de bryter ut i latter.

– Det blir seine kvelder. Det er ganske hektisk – og slitsomt, men vi er godt vant til dette nå, sier Vinje og Fossland.

De har til sammen 70 år i blomsterbutikken. Fossland har jobbet på Blomsterhjørnet i 36 år – mens Vinje har vært der i 34 år.

HUNDREVIS – Hvor mange dekorasjoner vi har laget den siste uka? Det blir nok et par hundre det, sier damene i blomsterbutikken.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

– Vi er tre som har jobbet her veldig lenge, så vi har jo lært oss å takle julestresset – selv om pulsen raser av gårde noen ganger likevel, sier Vinje.

– Hvordan er den typiske kunden nå før jul?

– Vi har alt fra ungdommer til eldre. Vi ser at stadig flere ungdommer handler hos oss, noe som er gledelig, sier Fossland.

Mannfolkene ser rødt

– Er det store forskjeller på hva menn og kvinner handler?

– He he, ja, det er det. Mannfolkene virker å være mer tro mot de tradisjonelle fargene i jula; så de skal ha røde dekorasjoner, mens damene kjøper veldig mye i hvitt, sier Fossland – før hun beveger seg mellom alle de flotte dekorasjonene som står på gulvet.

– Hva er mest populært nå før jul?

– Tulipaner, hvite asalea, amaryllis, juleroser og julestjerner. Det er litt mindre salg av julestjerner i år, men det går litt opp og ned fra år til år, sier Vinje – før hun gjør klar nok en leveranse for budbringerne.

GENERASJONSSKIFTE Åse Vinje opplever at ungdommer i større grad handler juledekorasjoner enn tidligere.  Foto: Bjørn Tore Ness