Ei reise blant vakre kunstverk i frankrike

Verden er full av vakker kunst, men den franske rivieraen er noe helt for seg selv.

RIVIERAEN: Picasso-museet, som ligger i en gammel steinbygningen like ved sjøen i Antibes, er blant de store attraksjonene i Côte d’Azur. FOTO: NTB scanpix  Foto: NTB scanpix

NAMDALSAVISA

Det er ikke langt mellom kunstskattene langs Azurkysten og høydedragene bakenfor. I dette landskapet hadde en rekke kjente kunstnere tilholdssted i kortere eller lengre perioder på 1900-tallet, blant dem Pablo Picasso, Marc Chagall, Henri Matisse, Jean Cocteau, Joan Miró, Fernand Léger og Pierre-Auguste Renoir.

Det har blant annet resultert i Picasso-museet i Antibes, Cocteau-museet i Menton, Chagall-museet i Nice, Matisse-museet i Nice og Léger-museet i Biot.

I den lille landsbyen Saint-Paul-de-Vence er flere kjente kunstneres verker samlet i hotellet og restauranten Colombe d’Or, samt i kunstsenteret Fondation Maeght like ved. Andre byer og tettsteder i området har sine egne skatter å by på.

– Det finnes flere kirker med vakre utsmykninger, flotte villaer som er åpne for publikum og mengder av kunstgallerier. Stedene der kunstnerne bodde, er også interessante, som landsbyen Mougins der Picasso tilbrakte sine tolv siste leveår, sier Torkil Baden (72), som har skrevet den ferske boka «Kunstreisen på Côte d’Azur».

KUNSTELSKER Torkil Baden i Picasso-museet i Antibes. Baden holder en liten kopi av Picassos «La joie de vivre» («Livsgleden»). FOTO: Privat  Foto: Privat

 

Glass og parfyme

Baden, som blant annet har arbeidet ved Kunsthøgskolen i Oslo, har forelsket seg så kraftig i den franske rivieraen at han nå tilbringer nesten like mye tid i fritidshuset i Antibes som hjemme i Norge. Kunstopplevelser er en viktig del av hans hverdag når han er der nede.

– Den franske rivieraen er unik med tanke på alle de fantastiske kunstsamlingene. De ligger riktignok spredt, slik at man må forflytte seg med buss, tog eller bil for å komme fra den ene samlingen til den neste. Men det er korte avstander og bra kollektivtilbud. Med buss eller tog bruker man maks et par timer mellom to steder, som regel mindre dersom man velger å bo sentralt, for eksempel i Nice eller Antibes, tipser Baden.

At Côte d’Azur også er kjent for sin vakre natur og et varmt, solfylt klima, gjør det ikke mindre fristende å være der. Temperaturen er minst ti grader over hva vi har i Norge, både i vannet og lufta, sommer som vinter, ifølge Torkil Baden.

– De som aldri har vært der, bør sjekke ut Picasso-museet i Antibes. Det er min absolutte favoritt, sammen med Chagall-museet i Nice. Ellers er Saint-Paul-de-Vence og Mougins vel verdt besøket. Det samme er glassbyen Biot og parfymebyen Grasse. Biot, som er spesielt kjent for glass med bobler, har et eget glassmuseum. Grasse huser både parfymemuseum og villaen til rokokkomaleren Jean-Honoré Fragonard, forteller han.

MONACO Edvard Munch malte «Ved ruletten i Monte Carlo» i 1892. Nå er det i Munchmuseets samling. FOTO: Munchmuseet  Foto: Munchmuseet

 

Matisse-kapellet

Kunst- og litteraturkritiker Anne Schäffer (59) har besøkt mange av verdens flotteste kunstmuseer, og er enig med Baden i at det er mye god kunst å finne langs den franske rivieraen.

– Picasso-museet og Chagall-museet er spesielt flotte, men jeg vil trekke fram det utrolig vakre kapellet i Vence, som Henri Matisse designet i sin helhet fra 1947 til 1951. På slutten av livet var Matisse syk og sengeliggende. En ung kvinne stelte ham, og senere tegnet han et kapell til nonneordenen hun etter hvert ble en del av. Matisse utsmykket det i enkle former i blått og malte svarte figurer med en lang pensel – på en stang fordi han var skrøpelig, slik at det ble litt røft. Jeg husker at en nonne låste meg og noen få andre inn i kapellet. Noe med lyset og renheten der grep meg så sterkt at jeg faktisk begynte å gråte. Det er en av de sterkeste kunstopplevelsene jeg har hatt, også fordi jeg er en stor fan av Matisse, sier Schäffer.

Charlotte Molstad (46) driver reisebyrået Charlotte & Co i landsbyen Eze, som ligger mellom Nice og Monaco. Hun har vært innom de fleste kunstsamlingene i Côte d’Azur, og tipser om to andre «kunstkapeller»: Picassos i Vallauris og Cocteaus i Villefranche.

– Man bør også få med seg Villa Santo Sospir på halvøya Cap-Ferrat, rett ved Eze og Villefranche. I 1950 malte Jean Cocteau psykedeliske bilder overalt i villaen, og nylig ble det mulig å komme inn der for å se, forteller Molstad.

I «Kunstreisen» er Torkil Baden opptatt av livsgleden, både den kunstnerne projiserte og den gleden man kan få av å oppleve verkene. «Livsglede», eller «La joie de vivre», er også tittelen på et stort Picasso-maleri som er hovedverket i museet i Antibes.

ANTIBES Fra keramikkrommet i Picasso-museet. FOTO: NTB scanpix  Foto: Camille Moirenc / Hemis / NTB scanpix

 

Livsglede og mat

Mat og drikke er også viktig, og til hvert enkelt sted i boken har Baden med restauranttips. Noen steder kan kunst, mat og drikke nytes samtidig, eksempelvis på Colombe d’Or i Saint-Paul-de-Vence og det ærverdige hotellet Negresco i Nice.

– Man trenger ikke å overnatte på Negresco for å se den storslåtte kunsten der, som et fabelaktig maleri av «Solkongen» Ludvig XIV, malt av Hyacinthe Rigaud, eller det mildt sagt spesielle interiøret i restauranten La Rotonde. Begge deler kan oppleves over en kopp kaffe, fastslår Baden.

SAINT-PAUL-DE-VENCE Det er mange kunstgallerier i denne gamle middelalderlandsbyen. Hotellet og restauranten Colombe d’Or ligger også her. FOTO: NTB scanpix  Foto: Rebecca Marshall / The New York Times / NTB scanpix

 

NICE Fra Chagall-museet. Glassmaleriet forestiller jordas skapelse. FOTO: NTB scanpix  Foto: Camille Moirenc / Hemis / NTB scanpix