Evakuerer på Svalbard

Full storm og stor snøskredfare gjør at Sysselmannen har besluttet å evakuere Nybyen på Svalbard.

  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Foreløpig er det ikke aktuelt å evakuere bebyggelsen under Sukkertoppen.

– Begge beslutningene er tatt på bakgrunn av skredfaglige vurderinger fra NVE. Vi følger værutviklingen nøye og har løpende kontakt med NVE, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt på Sysselmannens nettside.

– Vi skal ha et nytt møte med NVE etter kl. 14.00 onsdag ettermiddag, og gjør eventuelle nye beslutninger på bakgrunn av den informasjonen vi får da, sier sysselmannen.Meteorologisk institutt melder om økning til sørøstlig full storm 25 m/s på utsatte steder på Spitsbergen fra onsdag ettermiddag.

– NVE melder om betydelig snøskredfare – faregrad 4 Stor, og vi oppfordrer på det sterkeste folk om ikke å ferdes i terrenget, verken til fots, på ski eller med snøscooter, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.Ifølge NVEs vurderinger onsdag formiddag vil det kunne komme mindre snøskred i Longyearbyen, men ikke slik at de vil true bebyggelsen. Nybyen vil være mest utsatt, og blir derfor evakuert. Veien til Nybyen blir stengt fra skolen. Veien til Huset på vestsiden av Longyeardalen er fortsatt åpen.Sysselmannen ber folk om å ta sine forholdsregler og følge med på nettsidene til Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre, der informasjon blir lagt ut løpende.