Stolt namdaling

En perfekt match

Som spiller var han lett antennelig og havnet ofte i trøbbel. Som fotballdommer er Oliver Barsøe sindigheten selv.

NAVN: Oliver Barsøe ALDER: 19 BOSTED: Namsos  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

I et fotballdistrikt fattig på store spillerprofiler er 19-åringen en lysende stjerne, som Namdalens høyest rangerte dommer i 2017.

Det var ingen selvfølge at det skulle bli slik.

– Jeg er stolt over hvor langt jeg har kommet på såpass kort tid, innrømmer Oliver.

Vi trenger din hjelp til å finne stolte namdalinger

Vi går noen år tilbake i tid: Namsos-gutten er keeper med et uregjerlig temperament, som gir seg utslag i noen uheldige situasjoner både på trening og kamp.

Oliver sendes blant annet heim fra trening av en frustrert trener.

Høsten 2013: Oliver tar dommerkurs og tenker at det kanskje er like greit å gi seg som spiller.

Ferskingen viser ungdommelig mot og tar utfordringa med å dømme under NILs julecup for de voksne.

Tilfeldigheter sender han ut til å lede bataljen mellom to av favorittlagene. Der havner 16-åringen midt i ei verbal skuddlinje mellom to av de verste brølapene.

Men Oliver, som spiller ville ha svart med sinne, lar seg ikke skremme. Han er fast bestemt: Jeg skal bli fotballdommer!

– Kan du forklare forvandlinga fra spiller med hissig gemytt, til å bli dommer med stoisk ro?

– Det er ikke enkelt å si. Jeg var både hos BUP og prøvde forskjellige andre ting for å kontrollere sinnet. Men det gikk seg bare til etter hvert.

Og i løpet av dommerkurset fant Oliver inspirasjonen som fortsatt lever i beste velgående.

– Jeg lærte mye om stil og profil. Om hvordan jeg skulle opptre. Du må være ordentlig som dommer – det aksepteres ikke noe tull og tøys. Det er viktig å se bra ut for å bli tatt seriøst. Gjør du ikke det, har du tapt på forhånd.

Med denne lærdommen og ei dedikert tilnærming har Oliver tatt utfordringene han er blitt satt til på strak arm.

Før 2015-sesongen ble han tatt opp i Trøndelag Fotballkrets sin talentgruppe for dommere, og 2016 bød på flere høydepunkt for unggutten.

– Kretsen viste meg ansvar til å dømme kamper i den regionale serien for de beste G19-lagene i Trøndelag og Møre. Det var også artig å få dømme 3.divisjons- kampen mellom Rørvik og Buvik i fjor høst, sier Oliver.– Hvorfor er du blitt så god?

– Fordi jeg er veldig interessert og fokusert. Jeg bruker nesten all mi fritid på dømminga, både til å trene og til å forberede meg til kamper.

– Hvordan gjør du dette?

– Jeg trener tre til fire ganger i uka for å greie de fysiske testene, både hurtighet og utholdenhet, som vi må gjennom to ganger i året. Jeg er blitt mer bevisst på kosthold, og gikk ned 20 kilo i løpet av en vinter. Jeg ser fotballkamper på en annen måte enn før – og er mer opptatt av hva dommerne gjør enn spillerne. Jeg googler situasjoner på You-tube og er trygg på det teoretiske.

– Hva er dine sterkeste sider?

– Jeg får tilbakemeldinger på at jeg er godt trent og har god spilleforståelse. Men jeg har fortsatt mye å lære, og drar stor nytte av samlinger og seminarer med gode dommerkolleger.

– Beste dommer i Norge?

– Svein Oddvar Moen, uten tvil.

– Og verdens beste?

– Mark Clattenburg.

– Hvor langt kan du nå selv?

– På lang sikt er eliteserien et mål. Og tar jeg drømmen helt ut, er det å bli Fifa-autorisert, sier Oliver som håper å opparbeide seg et godt rykte som dommer.

– Helt til slutt; hva er den fineste plassen i Namdalen?

– Namsos! Det er så fint her, spesielt om sommeren. Og Bymarka er suveren å trene i.