Med ferien i fokus

Er du blant dem som foretrekker å oppleve verden gjennom kameralinsa? Da kan et fotokurs være den perfekte blandingen av ferie, hobbydyrking og læring.

FOTOFELLESSKAP: Man havner i en ”boble” sammen med andre når man er på fotokurs, og kan få kontakter og venner for livet. Foto: Solveig Grande  Foto: NTB Tema

VAKRE OMGIVELSER: I den gamle fiskelandsbyen Villajoyosa står fotomotivene i kø. Foto: Solveig Grande  Foto: NTB Tema

BLINKSKUDD: Når man virkelig har tid til å fotografere, så får man med seg det uventede. Foto: Nina Reistad  Foto: Nina Reistad

TETT PÅ: Å utforske ukjente steder gjennom kameralinsa gjør at du ofte kommer nærmere kulturen, og at på til sitter igjen med feiende flotte bilder. Her fra Cuba. Foto: NTB Scanpix  Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

EGNE FARVANN: I Norge er det også utrolig mye flott å fotografere - og mange gode fotokurs. Foto: NTB scanpix  Foto: Løvland, Marianne

NATTFOTOGRAFERING: Å fange nordlyset er enhver fotoentusiasts drøm. Kurs hjelper med saken. Foto: NTB scanpix  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

NAMDALSAVISA

Fotokurs er alltid populært, og kurs som kombinerer eksotiske opplevelser med praktiske tips for å lykkes best mulig, er drømmeferien for mange. Alt fra intensive kurs med verdens største fotografer i vanskelig tilgjengelige naturområder, til fotosafari i mer urbane settinger, er det flust av. Det er bare fantasien og lommeboka som setter grenser for hva man kan begi seg ut på med kamera i bagasjen.

– Å ta et fotokurs i utlandet har mange fordeler. For det første kommer man seg vekk fra alt, og man kan fokusere på foto uten andre forpliktelser. Det er også en utmerket måte å oppleve stedet man reiser til. I tillegg blir man godt kjent med likesinnede, og danner nettverk og vennskap som man tar med seg heim, sier fotograf og kursholder Solveig Grande.

VAKRE OMGIVELSER: I den gamle fiskelandsbyen Villajoyosa står fotomotivene i kø. Foto: Solveig Grande  Foto: NTB Tema

 

Fargerike motiver

Sammen med fotograf Tone B. Haugerud arrangerer Solveig Grande fotokurs i Villajoyosa, Spania. Den lille byen er en perle ved spanskekysten, med fargerike bygninger nærmest stablet oppå hverandre, Unesco-fredet gamleby, smug, palmer og hav.

– Den kalles gjerne den siste spanske byen ved spanskekysten, liggende «gjemt» mellom turistmagnetene Alicante og Benidorm - en fiskelandsby som har beholdt sin sjel, sier Grande.

Her er det mye å ta bilder av, enten det er de gamle som sitter på torget og ser på livet, den spennende arkitekturen eller de lokalt aksepterte løskattene som vandrer ubekymret omkring i smugene. Det arrangeres flere kurs i året med forskjellig varighet.

– Vi starter dagene med litt teori, går ut og prøver ut det vi har lært, og så oppsummerer etterpå. Det er satt av god tid til lunsj, samt at man har kveldene fri, slik at man får anledning til bare å være turist også, forklarer Grande.

Å se omgivelsene

Fotograf Nina Reistad, aktuell med fotoutstilling på Fotografiens Hus i mars, pleier å holde kurs både i Norge og utlandet. Hun er heller ikke i tvil om at man får mye igjen for å kombinere kurs og utenlandsferie.

– Man havner i en «boble», og får et intenst fokus som jeg ikke tror man kan oppnå ved å ta et kurs i nærheten av der man bor, hvor alle drar hver til sitt hver ettermiddag, mener hun.

I mars-april arrangerer hun kurs i den autonome regionen Andalucía i Sør-Spania, der blant annet fotografering med lange lukkertider og bruk av fotofilter står på programmet.

– Å finne spennende locations er selvfølgelig et poeng i seg selv, men det handler først og fremst om å virkelig se omgivelsene, uansett hvor man er. Slik sett kommer man tett på det lokale og oppdager ting man kanskje ellers ikke ville lagt merke til. Og dette er en evne man også kan ta med seg videre, enten man fotograferer eller ikke, mener Reistad.

NATTFOTOGRAFERING: Å fange nordlyset er enhver fotoentusiasts drøm. Kurs hjelper med saken. Foto: NTB scanpix  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

 

Fugler og landskap

Det er imidlertid nok av både fantastiske fotomotiv og -kurs også i Norge, som for store deler av den fotograferende befolkninga vil framstå som spektakulære og eksotiske reisemål i seg selv. Blant kursene som hittil er annonsert i 2017, finner vi for eksempel fuglesafari på Loppa fjell i Finnmark - en strekning som regnes som en av Norges beste toppturer. På Værøy, ytterst i Lofoten, vil lundefugler, mektige landskap og vær garantert gi både fotografisk inspirasjon og minner for livet.

EGNE FARVANN: I Norge er det også utrolig mye flott å fotografere - og mange gode fotokurs. Foto: NTB scanpix  Foto: Løvland, Marianne

– Om den generelle fotointeressen er større nå enn før, vet jeg ikke, men at folk i større grad reiser for å ta fotokurs, er det ingen tvil om. Jeg tror det er fordi vi generelt reiser mer, og det er blitt større aksept for at man kan unne seg en tur for å dyrke sine interesser uten partneren. Mens den ene tar seg en tur for å sole seg på stranda, kan den andre dra på fotokurs, liksom, tror Grande.

Skal man virkelig ta den helt ut (og eventuelt har en veldig forståelsesfull partner), arrangeres det kurs som kombinerer noen av verdens mest spennende områder med opplæring fra noen av verdens mest suksessrike fotografer. Hva med å utforske Galápagos i regi av National Geographics fotograf Massimo Bassano, eller reise Mongolia på tvers med en annen av magasinets fotojournalister, Michael Melford?

TETT PÅ: Å utforske ukjente steder gjennom kameralinsa gjør at du ofte kommer nærmere kulturen, og at på til sitter igjen med feiende flotte bilder. Her fra Cuba. Foto: NTB Scanpix  Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

 

For eventyrlystne

Slike kurs er imidlertid ikke billige. De begynner gjerne på rundt 50.000 kroner, uten at reisekostnadene er tatt med. Til gjengjeld varer de ofte i opptil flere uker, og du får dyp innsikt i både områdene du besøker og fotokunsten - i tillegg til å treffe virkelig dedikerte fotoentusiaster.

Man bør imidlertid sjekke grundig hvem som står bak kursene som tilbys. Det er ikke noe moro å befinne seg i en fuktig jungel uten å føle at opplegget er helt på stell.

– Finner du et kurs som virker interessant, er mitt tips først å undersøke hvem som er fotografen. Google litt rundt. Man finner raskt ut om vedkommende er en seriøs fotograf med erfaring som kursholder. Det er nemlig ikke alltid slik at de «beste» fotografene er de flinkeste pedagogene. Sjekk også ulike fotoforum, og hvilke erfaringer tidligere deltakere har hatt, råder påtroppende redaktør i Foto.no, Erik Faarlund.