Peder fra Namdalseid forfulgt og utvist fra Vest-Sahara

– Føltes som en James Bond-film

Peder Østring ble skygget og forfulgt, før sivilt politi beslaga passet og forlangte at han kjørte tilbake mot grensa til Marokko.

UTVIST Studentene Peder Østring fra Namdalseid og Sofie Brunvoll fra Moss ble utvist fra Vest-Sahara. FOTO: PRIVAT 

NAMDALSAVISA

MAROKKO: Studentene Peder Østring fra Namdalseid og Sofie Brunvoll fra Moss har siden 8. januar reist rundt i Marokko. På turen ville de også reise sørover til Vest-Sahara for å lære mer om situasjonen i landet.

Landet beskrives som Afrikas siste uløste kolonispørsmål, og deler av territoriet er okkupert av Marokko. Det fikk de to norske studentene føle på kroppen kort tid etter at de ankom hovedstaden El Aaiun.

– Jeg kjørte en leiebil på veg til et møte da vi møtte en lokal mann som sa at vi ble skygget, altså forfulgt. Det føltes som en James Bond-film, fordi vi måtte prøve å riste av oss han som fulgte etter oss på en skuter, forteller Østring.

Han tror mannen som fulgte etter dem kan ha vært en spaner. Vel fremme i huset hvor studentene skulle møte lokale innbyggere – saharawier, gikk det ikke mer enn et kvarters tid før nærmere ti sivile politimenn sto på døra.

Tok passene

Politiet beslagla passene til Østring og Brunvoll, og forlangte at de kjørte etter dem tilbake mot grensa.

– Vi ble fulgt av til sammen åtte sivile politibiler ut av byen. De tok bilder av oss, filmet og det ble masse oppstyr, sier Østring.

Da Adresseavisen ringte cirka 13.13 norsk tid lørdag var de to ankommet grensa til Marokko. Fortsatt ble de holdt under oppsikt av tre politipatruljer.

– Det er foreløpig usikkert om vi er kastet ut av byen eller landet, sier Østring. Politiet har heller ikke gitt noen begrunnelse for utkastelsen, annet enn at de «følger ordre», forklarer han.

Aldri opplevd liknende

De norske studentene planlegger å be det marokkanske innenriksdepartementet om en bedre begrunnelse for hvorfor de ble utvist.

Østring har tidligere vært internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom. Han har reist mye, men aldri opplevd liknende situasjon som i Vest-Sahara på lørdag.

– Jeg fikk høre hva som var skjedd med andre, så vi var forberedt. Men det var likevel veldig ekkelt og ubehagelig, avslutter Østring.