Førstebassen i rockebyen

Øyvind Holm (65) er først og fremst stolt over å være medlem av Namsos Sangforening. I tillegg er han formann.

Formannen Navn: Øyvind Holm. Alder: 65. Bosted: Namsos 

NAMDALSAVISA

Det vervet fikk han nesten samtidig som han ble pensjonist sent i fjor høst.

– Det er en drøm å være formann for denne gjengen. Det er et velsmurt apparat, sier førstebassen.

Namsos Sangforening er blant byens eldste foreninger og et av landets eldste kor med sine 148 år i sangens tjeneste. Altså rundt 100 år før rockerne begynte å røre på seg.

– Sang er mental pleie, for dem som synger, og de som hører på, sier Holm.

Sangforeninga er en institusjon og tradisjonsbærer i Namsos. 103 ganger har de kjørt sin nyttårskonsert. Å avslutte året og finne roen inn i det nye året, er noe tusenvis av namsosinger har gjort til en tradisjon i sine liv.

En kunne ha fylt et par utgaver med NA med historier knyttet til sangforeninga. I nyere tid er de kjent for at de annethvert år spiller Sang-Lir-a. Ni forestillinger med sang og elleville revyinnslag. Flere ganger har de vært med i finalen under Revyfestivalen på Høylandet. Akkurat det er de også stolt over – de kan altså mer enn å synge. Det vet namdalingene – derfor spiller de for fulle hus. 2.000 billetter blåses bort hver gang.

Premiere fredag

Fredag er det premiere på Samfunnshuset. Rådmann kan få gjennomslag for å rive scenen, men vær trygg; de driftige karene vet nok å finne en ny scene.

– Så er vi ikke så rent lite stolte over at vi i 2015 ble kåret til landets beste mannskor, uansett klasse. Det var noe spesielt å få trampeklapp fra en fullsatt Olavshallen, skyter Holm inn.

Det vitner om at de holder høyt musikalsk nivå, og D.D.E. tar heller ikke hvem som helst inn i varmen. Sangforeninga fikk bidra på «No e D.D.E. Jul Igjen».

– Det var stas for oss alle. Vi fikk smake på livet back stage, og det smakte, smiler Øyvind og legger til:

– Pappa’n til Bjarne, Arne, sa at det var den fineste julekonserten han hadde hørt. Det varmet hjertet til en sangerformann.

Selv kom han inn i Namsos Sangforening som 47-åring en vårdag i 1998. Før den tid hadde han vært engasjert i fotballen og selvsagt som sjåfør og roadie for bandet til sønnen Askil. Øyvind fikk sin bror Knut som mentor. For i sangforeninga er det slik at alle nye medlemmer får en mentor, som sørger for at det nye medlemmet finner seg til rette.

– Vi har alltid tatt vare på hverandre og er som en stor kameratflokk, sier formannen.

Det hevdes at bak en manns suksess står det en kvinne. Sånn er det ikke i sangforeninga.

Anlaug Skjærvik fra Jøa står foran.

– Et fantastisk menneske på alle måter, sier Øyvind om sin dirigent.

Sangøvelsene er noe alle korets medlemmer gleder seg til. Det synges og terpes på små detaljer. Da er det godt med de 20 minutters pausene hvor kaffen smører sangstupene og hvor praten og latteren runger.

Vemundvik fineste plass

Ingenting kommer av seg selv, ikke pengene heller, men foreninga har en sunn og god økonomi. Det har ført dem ut på mange scener i utlandet.

Å synge for veteraner i Frankrike som hadde vært i Namsos under krigen, var en spesiell fin opplevelse for Øyvind og hans sangerkamerater.

– Hvor er den fineste plassen i Namdalen?

– Det må bli Åkervika i Vemundvik. Der har jeg trivdes siden guttedagene. Ellers er jeg veldig glad i byen jeg bor i, sier formann Øyvind.

Her er flere stolte namdalinger!