Når du fullstendig mister kontrollen

Mistet kontrollen? For NA-journalist Pål Morten Skaret handler det om å trykke på de rette knappene.  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

Ukeslutt,
Pål Morten Skaret
journalist


Jeg har vært litt fjern i det siste. Samboeren har fått gjennomgå. Alle andre rundt meg har fått gjennomgå. Jeg har rett og slett mistet kontrollen.

Det er ikke lenger mulig for meg å trykke på de rette knappene. Det kan ingen rundt meg heller gjøre – noe som er ei ny erfaring i mitt 28 år lange liv. Alltid har jeg med et fast grep klart å holde fast på kontrollen. Inntil nå nylig.

Det som skulle være en hyggelig fredagskveld ble til kaos.

Skuffer ble revet opp. Hengslene på skapdørene fikk kjørt seg. Pulsen steg dramatisk. Det samme gjorde blodtrykket. Jeg kokte.

Jeg sto med mobiltelefonen i hånda og slo nummeret til Snåsamannen – før stoltheten slo brutalt inn. Dette skal jeg ordne selv. Jeg skal ikke ha hjelp. Jeg vil ikke ha hjelp!

Midt under dagens andre sending av Oddasat, øynet jeg imidlertid et håp om å gjenreise ro og orden. At jeg endelig kunne lene meg tilbake og ta tilbake det jeg har mistet.

For hvor går du når du har for mye å tenke på heime? Jo, på jobb.

I et desperat forsøk på å fjerne meg fra frustrasjonen, søkte jeg råd hos en kollega.

Etter en lengre samtale, viste det seg å være håpløst. Heller ikke han kunne hjelpe.

– Dette må du fikse på egen hånd, sa han og slo ut med armene.

Følelsen av maktesløshet bredte seg i kroppen. Mannen som alltid kan hjelpe feilet. Jeg sto der på bar bakke – helt tom for ideer.

Minnene strømmet på; alt vi hadde opplevd sammen mens livet fortsatt var i balanse. De utroligste reiser, alle de kjærlige stundene, alt de store øyeblikkene på idrettsbanen som fikk tårekanalene til å jobbe på spreng.

Men jeg innså at det var nytteløst. At jeg ikke ville klare det på egen hånd. Men jeg nektet å gi opp. Med bestemte skritt tok jeg med kaffekoppen og satte meg ned foran datamaskina på kontoret.

Og nå har jeg har bestilt ny fjernkontroll til tv-en.