Kokken med det smittende smilet

I snart 30 år har Ketil Skjærvik jobbet som kokk, og er stolt over yrket han valgte.

Navn: Ketil Skjærvik Alder: 44 Bosted: Skage  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

Helt siden 1990 har Ketil Skjærvik jobbet som kokk, og gledet mange namdalinger med sine kokkekunster. Interessen for matlaging har han alltid hatt, men at det skulle bli yrkesvegen, skjedde ved en tilfeldighet.

– Jeg var ganske lei teori da jeg skulle begynne på videregående, så da naboen skulle begynne på kokkelinja tenkte jeg at det passet godt for meg også. Så da ble det kokk da, sier Skjærvik smilende.

Selv om han har holdt på i yrket i snart 30 år, har han aldri vurdert å slutte – til tross for lange dager og mange arbeidstimer.

– Det er mange dager hvor det er 12–18 arbeidstimer. Det blir mye jobbing på kveld og helg, for folk skal jo ha mat når de har fri. For å jobbe som kokk er du nødt til å ha lidenskapen, og jeg er stolt over både yrkesvalget og at jeg har holdt ut så lenge.

Et trivelig folk

I dag driver han kantina i Namdalshagen, og har i tillegg catering. Det er travelt, men responsen fra kundene er gull verdt.

– De gode tilbakemeldingene er halve betalinga. Det å treffe folk er noe av det artigste med dette yrket.

I løpet av en lang karriere har det blitt mange møter med namdalinger, og den erfarne kokken synes befolkninga er flott.

– Namdalinger er kjempetrivelig og imøtekommende. Vi er et lite arrogant folk som det er veldig lett å prate med. Mitt inntrykk er også at vi er flinke til å være stolte på hverandres vegne, og det er veldig bra.

Skjærvik kommer opprinnelig fra Salsbruket, men er nå bosatt på Skage hvor han bor sammen med forloveden Liv. Han har alltid bodd i Namdalen, med unntak av periodene hvor han var i militæret og i FN-tjeneste i Libanon.

– Jeg har aldri vurdert å flytte herfra. Jeg trives i hverdagen, har en fantastisk familie som jeg er veldig stolt av, mange venner, hobbyer og en jobb jeg liker. Her har jeg alt jeg trenger.

Midt i blinken

Matlaging er ikke 44-åringens eneste lidenskap. Hver tirsdag prøver han å få tid til å dyrke en annen interesse som han har holdt på med aktivt siden 1993.

– Da jeg tjenestegjorde i Libanon, begynte jeg å spille dart. Etter at jeg kom hjem møtte jeg opp på trening i Namsos dartklubb, og siden har jeg vært med.

For Ketil og kameratene som møtes til trening hver tirsdag, har dette blitt en viktig sosial arena.

– Dartspillinga er en ting jeg tror jeg ikke hadde klart meg uten. Det er en veldig stor del av meg, og jeg gjør mye for å få til å møte hver gang.

Klubben er blant de beste i landet, og hvert år reiser de sammen til norgesmesterskapet. Neste helg går turen til NM i Fredrikstad.

– Jeg kommer nok ikke til å ende helt i toppen, men jeg håper selvfølgelig at jeg skal hevde meg. Det viktigste på disse turene er uansett det sosiale, og vi har det veldig artig på tur.

Nært til naturen

Ketil er nært knyttet til den namdalske naturen, som han var mye på tur i under oppveksten. Fortsatt går turen til heimplassen sammen med familien om sommeren.

– Vi prøver å dra på turer ilag, for i en ellers travel hverdag er det viktig å ta vare på tida vi har sammen.

– Hva synes du er den fineste plassen i Namdalen?

– Det er Salsbruket. Jeg var mye på fjellet som barn, og jeg har mange gode minner fra den tida. Fjellet og sjøen på Salsbruket er utrolig vakker, så det er en plass jeg alltid kommer tilbake til.