Nærøy kommune med omfattende program for markeringa av samejubileet

Skal feire i hele år

I år feires det at det er 100 år siden det første samiske landsmøtet. I Nærøy vil det bli arrangementer hele året.

SAMISK FEIRING Nærøy kommune vil bruke samejubileet til å fokusere på samisk tradisjon og historie. Denne uka gjorde de et prøveoppheng av det nye sameflagget som kommunen har skaffet seg til jubileet. Fra venstre: Kari Hestad, Brit Karin Theimann, vaktmester Edvard Neerland, Gerd-Torild Aune og Camilla Vågan. 

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: – Dette er ei god anledning til å fokusere på samisk tradisjon og historie, sier Camilla Vågan i Nærøy kommune.

Sammen med skole, kirke, bibliotek og andre, har hun laget et omfattende program for feiringa av det samiske miljøet i kommunen.

– Det starter allerede nå i helga med markeringer av samejubileet under gudstjenestene både på Foldereid og i Lundring, forteller sokneprest Brit Karin Theimann. Lenger ut på året vil kirka også invitere til lesestund der fokuset blir på det samiske.

– Dette er en kultur som har holdt godt på de muntlige fortellertradisjonene, og det vil vi vise, sier hun.

Også i biblioteket vil det feires utover året.

– Vi har allerede ei utstilling rundt samisk litteratur og historie. 13. februar kommer Aina Bye med sine fantastiske bilder og fortelle om samisk dagligliv, sier bibliotekar Gerd-Torild Aune.

Utpå høsten kommer ei vandreutstilling om Elsa Laula Renberg som var sentral i forbindelse med det første landsmøtet.

Også skolene vil være sentrale i feiringene som skal foregå.

– De har gjerne et opplegg knyttet til samefolkets dag 6. februar. Men i år vil skolene ha et utvidet opplegg knyttet til samiske tradisjoner, forteller enhetsleder Kari Hestad.

Blant annet skal flere av skolene være med på reinsamling både i vår og til høsten.