Livsviktig vakthold over komfyren

Svært mange branner oppstår i forbindelse med matlaging. Onsdag 8. februar er det en nasjonal komfyrvaktaksjon.

BRANNSIKKERHET Geir Morten Valseth hos El-sikkerhet i Namsos sier komfyrvakt er krav i nye boliger og er enkelt å ettermontere på kjøkkenet. 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Det er en enkel og forholdsvis rimelig måte å øke brannsikkerheten i heimen på, sier Geir Morten Valseth hos El-sikkerhet i Namsos som er blant dem som går i bresjen for aksjonen.

Nesten halvparten av alle brannutrykninger i Norge skyldes komfyrbranner. De fleste skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men det er branner som starter om natta som tar flest liv. Da er det gjerne yngre mennesker som rammes.

– Komfyrvakta registrerer varme og alarmen går når det blir for varmt, forklarer Valseth.

Komfyrvakta kutter strømmen automatisk hvis plata ikke slås av. Utstyret kan installeres på alle typer komfyrer, og er svært enkel i bruk. Prisen for å installere ei vakt ligger på omkring 4.000 kroner I elektriske anlegg som er nye etter 2010 er det krav til komfyrvakt, både i nye boliger og det gjelder også hvis du renoverer kjøkkenet med nytt elektrisk opplegg.

Bak den nasjonale kampanjen står blant andre: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Det lokale eltilsyn (DLE) og en rekke fagorganisasjoner og bedrifter.