Feiret samenes nasjonaldag i trønderhovedstaden

– Dette er vår festdag

Programmet var fullstappet for de samiske elevene på Grong videregående skole som hadde tatt turen til Trondheim for å feire den samiske nasjonaldagen og Tråante 2017.

PÅ TORGET: De samiske elevene (og lærerne) ved Grong videregående skole hadde et tett program å følge på nasjonaldagen. Fra venstre: Liv Karin Joma, Sigbjørn Dunfjeld, Sofie Emilie Olli, Elle Irmelin Bientie Aasvold, Katja Elise Utsi, Ramona Kappfjell Sørfjell, Maria Gunilla Påve Wilks, Inga Solberg Åhren, Maidi Åhren, Sigrid Anna Bjørkås, Anne-Marja Kristine Jannok-Joma og Inga Emilie Joma. 

Det er knall å være her.

FESTKLEDD: Elever og lærer Liv Karin Joma (nærmest) på veg fra Domkirka til Torget. 

åpning: Ellinor Jåma fikk siste ordet da hun åpnet lavvoen på Torget under åpningsseremonien. Her sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

ENGASJERT: Statsminister Erna Solberg og Trondheim-ordfører Rita Ottesen lot seg rive med av den musikalske underholdninga. 

NAMDALSAVISA

TRONDHEIM: Klokka 11.45 mandag formiddag gikk startskuddene fra Fredriksten festning for Tråante 2017. Mange hadde tatt turen for å delta på den offisielle åpninga av samedagens hundreårsjubileum. I folkemengden sto blant annet 18 samiske elever fra Grong videregående skole.

Hele Trondheim sentrum var mandag fylt med samiske flagg og farger, og lærer Liv Karin Joma på Grong vgs syntes det var stor stas å feire nasjonaldagen i Trondheim.
– Det er så flott å se. Dette er vår festdag, og minner oss om den kampen vi har kjempet og fortsatt kjemper, for alle samers rettigheter. Og for å kunne bevare samisk språk og kultur.

Årets 100-års-jubileum av samenes nasjonaldag er viet stor oppmerksomhet. Noe som syntes godt gjennom engasjementet hos alle som var i Trondheim sentrum på mandag.

– Det er veldig bra. Kunnskapen om samer i blant for i Norge i dag er generelt veldig dårlig. Det er for eksempel ikke alle som vet at samisk består av mange forskjellige språk.

Under åpningsseremonien ble det holdt tale av ordfører i Trondheim og Rita Ottervik, statsminister Erna Solberg. Det første statsministeren gjorde var å ta bilde av folkemassen på Trondheim Torg. • Les også:

  Rein arbeidsglede

  Toamma Thomasson (24) sluttet på videregående etter ett år for å satse fullt og helt på yrket som har gått i arv gjennom flere generasjoner. – Jeg kan ikke tenke meg å gjøre noe annet, sier han.– Fantastisk, dette må jeg forevige, sa hun.

Holdt tale gjorde også sametingspresidentene i Norge, Sverige og Danmark.

I tillegg ble en rekke musikalske innslag servert og nasjonalsangen ble sunget, før sametingsrepresentant, leder i Nord-Trøndelag Reinsamelag og leder i Norske Reindriftssamers landsforbund, Ellinor Jåma, erklærte lavvoen på Trondheim Torg for åpen.

Der var det muligheter for å se og smake samiske spesialiteter, og den gigantiske lavvoen var fylt opp til randen av folk.
Etter gudstjenesten i Nidarosdomen møtte NA noen av elevene fra Grong videregående skole, som hadde et lite avbrekk i feiringa før de skulle begi seg ut på kunstutstilling i Olavshallen, Elsa Laula-teater og møte samiske elever fra hele Trøndelag senere på ettermiddagen. Programmet var altså fullstappet.

– Det er knall å være her, og vi drar ikke før i morgen, sier Anne-Marja Kristine Jannok Joma (18) som er elev på Grong videregående skole.

Det er ikke første gang de samiske elevene er på tur sammen. Tidligere har de dratt på årlige fjellturer. Kunnskap om samisk historie har de også.


 • Les også:

  Viser fram en æra som er over

  Historisk utstilling på Norveg

  – Forhåpentlig kan denne utstillinga være med på å bidra til å skape refleksjon over stedet vi bor på, samt mer kunnskap om samisk kultur.– Det var Elsa Laula som sto i spissen for å få innført egen nasjonaldag. Møtet ble arrangert i Metodistkirken her i Trondheim for 100 år siden, og derfor er vi her i dag, forteller Emelie Joma, før hun sammen med sine samiske skolekamerater forsvant tilbake i folkemengden på Trondheim Torg.