Reagerer på laksehjelp fra Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen bistår namdalske lakseaktører for å få endret dagens PD-strategi. Det vekker reaksjoner.

BISTÅR Bjarne Håkon Hanssen og PR-byrået Kruse Larsen bistår fire namdalske fiskeoppdrettere i PD-saken, ifølge nettstedet Intrafish.  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

NAMSOS: Det skriver nettstedet IntraFish.

Totalt 2,2 millioner fisk er tatt ut etter utbruddet av PD-viruset hos namdalske fiskeoppdrettere. Etter utbruddet har næringa nå gått til de mektigste PR-rådgiverne i landet for hjelp.

– Trist

IntraFish har sett på kundelistene til PR-byrået Kruse Larsen, hvor det framgår at Emilsen Fisk, Nils Williksen, SinkabergHansen og Salmonor alle er kunder av byrået.

Nettstedet skriver videre at alle disse fire aktørene ønsker en endring i dagens PD-strategi. Hjelpen fra Hanssen skaper nå reaksjoner blant oppdrettere lenger nord i landet.


Enda et tilfelle av PD-smitte

Mattilsynet opprettholder strategien

Mattilsynet bekrefter funn av PD-virus i nok et oppdrettsanlegg Ytre Namdal.

 

– Det er trist om en er nødt til å engasjere eksterne byråer for å påvirke diskusjoner i næringen, sier kommunikasjonsdirektør i Cermaq, Lise Bergan til IntraFish.

Strategidiskusjoner

Etter påvisninga av PD-viruset hos SinkabergHansen i Tosen før jul, har det vært mye skriverier rundt PD-strategien i Nord-Trøndelag og om grensa mellom Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Tosen ligger sør i Nordland, altså nord for grensa. Fisken ble derfor pålagt utslaktet. Nå er all fiskene slaktet ut (unntatt noe som ble flyttet til Møre).


Emilsen Fisk, SalmoNor og SinkabergHansen reagerer på PD-forvaltning:

Slik kan det ikke fortsette

 

SinkabergHansen mener, sammen med de lokale oppdretterne Emilsen Fisk og Salmonor, at PD SAV 2-viruset er «til å leve med», og at såkalt «stamping out» er feil strategi som rammer dem unødvendig hardt.

– Dagens forvaltning av PD SAV 2 i Nord-Trøndelag er begynnelsen på slutten for næringen i fylket. Strategien er feil og ødeleggende. Den rammer selskap, ansatte og lokalsamfunn urimelig. Fiskeriminister Per Sandberg må derfor endre dagens forskrift, skrev de tre selskapene i en kommentar 27. januar.

Kommentaren ble distribuert til media av PR-rådgiver Tom Lysø som driver et eget kommunikasjonsselskap i Rørvik, og har en rammeavtale med SinkabergHansen.

– Naturlig

Men nå har oppdretterne tydeligvis sett seg nødt til å forsterke innsatsen, og har leid inn noen av kongerikets dyreste PR-rådgivere. De har også fått med seg slakteri- og eksportørbedriften Nils Williksen på laget.

Kruse Larsen er det PR-byrået de namdalske oppdretterne nå benytter i saken. Kruse Larsen ble stiftet av Jan-Erik Larsen, som jobbet mye med fiskerirelaterte spørsmål i sin tid i First House.

Etter det IntraFish kjenner til, er det imidlertid Bjarne Håkon Hanssen som har hovedansvaret for PD-saken.

– Utgangspunktet er en ytterst alvorlig situasjon for regionale havbruksselskap i Nord-Trøndelag, hvor selve forvaltninga av Sav-2 viruset i stor grad truer virksomhetene og arbeidsplasser – hovedsakelig i landanlegg og tilhørende foretak og underleverandører. Vi ønsker en åpen og realistisk beskrivelse av virkeligheten – og med det en nødvendig offentlig debatt. De samarbeidende oppdrettsselskapene i Ytre Namdal har ikke egne avdelinger for kommunikasjon og samfunnskontakt. Når vi nå føler at vi trenger slik bistand er det naturlig å gjøre som mange andre gjør (også større oppdrettsselskap), nemlig å engasjere noen som kan hjelpe til for en kortere periode, sier Roy Emilsen på vegne av alle de fire aktørene.