Kunsten å prokastinere

Her er 13 måter å prokrastinere (sykelig utsette) kronikkskriving på:

  Foto: Skjermdump Facebook

Egil Aslak Aursand Hagerup 

NAMDALSAVISA

1) Husk en interessant artikkel du har lest, som du burde ha som bakgrunnsmateriale til temaet du skal skrive om. Husk at du delte den på Facebook, gå inn for å finne den og forsvinn inn i en time med kattevideobonanza.

2) Oppdag at skrivepulten er rotete. Begynn rydding, og oppdag at det finnes andre steder i rommet som også trenger å ryddes. Rydd helt fram til du er klar for #3:

3) Kom på at du er småsulten, og gå ned for å hente deg mat. Oppdag at du er tom for akkurat det du har lyst på. Gå en tur i butikken for å handle det du synes du fortjener, siden du er så flink til å jobbe.

4) Tenk at det er lurt å se om det har skjedd noe nytt den siste timen som du burde skrive om. Sjekk Namdalsavisa.no og NRK.no enda en gang. Les minst to artikler du ikke gadd å lese første gang du var innom (men som ble veldig interessante nå som du egentlig burde skrive sjøl).

5) Kjenn at du har litt vondt i ryggen. Rett deg opp i ryggen og kom på at det er lenge siden du har trent. Tenk at du bare kjapt skal sende en melding på Facebook og spørre en kompis om han vil være med og trene, før du oppdager at det har skjedd noe på Facebook. Bruk en ny halvtime på Facebook*.

6) Bestem deg for å skrive om et tema du har sett i en video. Gå inn på Youtube, søk etter videoen, få opp en helt annen video som igjen fører deg til en humor-video og gå over til å se en miks av morsomme Trump-parodier før du blir sittende fast i et langt intervju med Elon Musk i en time. Fortsett deretter til #7:

7) Kom på at du er tørst. Gå ned for å hente deg et glass vann, kom på at du har mer lyst på litt sjokolademelk, og når du endelig har blandet sjokolademelk og drukket den, må du på do. Der sjekker du Facebook, og blir sittende og lese en kjempelang artikkel som forklarer enten hvorfor Trump vil forårsake verdens undergang, eller hvorfor han ikke vil gjøre det.

8) Husk at du skulle strøket skjortene dine og sett av ti minutter til dette. Sett på en podcast du kan høre på mens du stryker skjorter, oppdag at du har vanvittig mange skjorter som skal strykes og bruk en time på skjortestryking. Rettferdiggjør det hele ovenfor deg selv etterpå med at podcasten hadde faglig innhold.

9) Husk en jobbrelatert ting du skulle ha gjort, tenk at den er så viktig og tar så lite tid at du bare skal fikse den før du jobber videre med kronikken. Kom på at den jobb-relaterte informasjonen ligger på en intern jobb-Facebook-side. Mens du leter etter den ser du et Instagram-bilde delt på Facebook. Kom på at det er lenge siden du har vært på Instagram, start appen på mobilen og bruk masse tid på å like bilder du synes er fine å se på.

10) Merk at du har fått en liten rift i en negl. Begynn å gnage på den til du har bitt neglen helt ned og må gå på badet og hente en negelklipper og ei fil for å hindre at du eter opp hele fingeren.

11) Skriv en setning som inneholder en klok og velformulert tanke. Tenk at du nå har jobbet så hardt at du fortjener en pause. Sjekk mail, oppdag at det er en interessant artikkel i et nyhetsbrev, les den, tenk at du må dele den på Facebook, og forsvinn inn i en ny facebookstrøm.

12) Hør et pling fra mobilen i det du mottar en Snapchat-melding. Tenk at det er altfor dårlig at du bare sjekker Snap-chat en gang i uka, og det derfor er viktig at du får sjekka den meldinga akkurat nå. Siden du ikke har sjekka Snapchat på tre uker, er det en haug meldinger der. Bruk en halvtime på å se gjennom og svare på alt.

13) Innse at kronikken egentlig burde handle om er hvor dumt det er at vår generasjons beste hoder jobber med sosiale medier-algoritmer, og har som eneste mål å få flest mulig mennesker til å bruke mest mulig tid på alle disse tidstyvene. Gå inn på Facebook for å se om det er noen gode eksempler på unyttige ting du bruker tid på der. Bruk resten av kvelden på den typen ting.

* Glem fullstendig hvorfor du egentlig gikk inn dit i utgangspunktet, for Trump har gjort enda en helt vanvittig ting og en nettavis har skrevet om det.