Fylkesmannen stengte rekreasjonsløype etter klage fra Naturvernforbundet

Først måtte de stenge skuterløypa så snudde fylkesmannen...

Det så lenge ut til at rekreasjonsløypa i Grong måtte stenges – så snudde Fylkesmannen.

BLE STENGT MED UMIDDELBAR VIRKNING: Men allerede mandag blir rekreasjonsløypa for snøskuter åpnet igjen.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

GRONG: Fredag morgen kom beskjeden fra Fylkesmannen om at rekreasjonsløypa mellom Solum/Nes og Møkkelvatnet måtte stenges med umiddelbar virkning.

Årsaken var at løypa berører et naturreservat i 85 meters lengde.

Løypa ble åpnet 27. februar i fjor og klagen fra Naturvernforbundet kom ei uke åpninga. Den har vært til behandling i Grong formannskap som i april i fjor opprettholdt sitt vedtak om løypetrasé.

Kontrabeskjed

Fredag morgen kjente Fylkesmannen avgjørelsen ugyldig – noe som nå fører til ny saksbehandling hos Grong kommune.

Men allerede på ettermiddagen kom beskjeden om at de kommer til å fatte et nytt vedtak mandag som gjør at løypa kan brukes – men at de 85 meterne i verneområdet må holdes utenfor. Dette innebærer at løypa må holdes stengt i helga.

– Jeg må si jeg ble veldig overrasket. Ikke over at de 85 meterne måtte holdes utenfor – men at vedtaket kom nå like før vinterferien, sier Grong-ordfører Skjalg Åkerøy.

Avtale med grunneier

Etter avtale med grunneier har kommunen nå sørget for at løypa kan bli tatt i bruk allerede mandag.

– Verneområdet blir holdt utenfor ved at vi nå starter løypa ved Solumsmoen, og bruker løypa derfra. Da unngår vi verneområdet, sier Åkerøy.

– Det er nå ett år siden vedtaket ble gjort. Hva tenker du om at Fylkesmannen kommer med dette nå?

– Det virker på mange måter litt påtatt at dette dukker opp midt i vinterferien. Det ble i tillegg gjort uten noen form for dialog i forkant. Det løser seg, men timingen er mildt sagt spesiell – og det hele føles unødvendig. Hadde dette skjedd for et halvt år siden ville dette ikke vært noen sak, sier ordføreren.

Må fatte nytt vedtak

Grong og Harran snøscooterklubb skal nå starte arbeide med å gjøre klar en ny trase – for å unngå konflikt mellom vernebestemmelsene og forskriftene for motorferdsel.

– Vi må da fremme en ny sak i forhold til forskriftene. Det vil nok ta mellom tre til fire uker og må opp som et politisk vedtak i formannskapet, sier Åkerøy.