Kuben vår og sommer 2017

Spennende kulturprogram

Det er ikke nødvendig med kulturhus for å få gode kulturopplevelser. I Namsos kommer kultur og kulturuttrykkene heim på døra til folk.

GODT TILBUD Roger Grande og Terje Adde (i bakgrunnen) hadde med seg 200 gratisbilletter til Nord-Trøndelag teaters forestilling i kulturhuset 1. mars. Her gjelder først til mølla, og alle over 62 år er kvalifisert. 

NAMDALSAVISA

NAMSOS: – Jeg synes vi har fått til et spennende program med stor bredde og høy kvalitet, sa seniorrådgiver kultur Terje Adde, da han torsdag under Namsos seniorforums allsangaften i Kulturkafeen. slapp programmet for Kuben – kultur i bevegelse i Namsos kommune – vår- og sommersesongen 2017. Et kulturprogram spesielt rettet mot seniorer, både de som kan oppsøke kulturlivet og folk som bor på bo- og velferdssentrene.

– Det er hyggelig å kunne fortelle at de første forestillingene er rett rundt hjørnet, sa Adde.

KOMMER SNART Gunder Gundersen skal besøke bo- og velferdsentrene i slutten av februar og begynnelsen av mars. FOTO: BJØRN TORE NESS 

 

Musikk, kunst og teater

Gunder Gundersen, opprinnelig fra Vemundvik, besøker bo- og velferdssentrene hvor han tar med folk på «En musikalsk reise». Det blir allerede i slutten av februar og tidlig i mars.

Thomas Brøndbo drar på seniorturne med i alt ti konserter. Også det skjer i mars. I løpet av våren vil det også bli anledning til å høre «Atterljom» – sanger fra Botnan og omegn historielags cd-plate.

I mai er det mulig å oppleve Teater Nonstop som setter opp forestilling i NTE Arena.

Og i juni kommer «Vår beste dag» med musikergruppa Bart Clavier som en del av Den kulturelle spaserstokken.

Kunstmuseet Nord-Trøndelag holder det gående utover våren med kunstprosjektet basert på gamle stoler, som omtalt i NA tidligere i år. I tillegg blir det en kunstrunde med Namsos maleklubb i juli.

Vår- og sommerprogrammet avrundes med «Vals i august», i august, men dato er ikke fastsatt.

– Det er 30 år siden Trygve Hoff gikk bort, og det er ei fin anledning til å treffes og minnes en av våre store visesangere, mener Adde.

Det beste med det hele er at det i all hovedsak er gratis.

– Arrangementene er i utgangspunktet finansiert over kommunens kulturbudsjett, med støtte fra staten gjennom Den kulturelle spaserstokken og midler fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, sier Adde.

Det er lagt opp til at deler av programmet skal framføres på Helsehuset, og på bo- og velferdssentrene.

– Hvor ble det av bevegelsen i Kuben?

– Den har vi overlatt til Spillum IL som i løpet av sesongen arrangerer 35 turer og kaffetreff som passer for de aller fleste. Her snakker vi blant annet om fullmåneturer, skotthyllkonkurranser og kaffetreff i Skistua på Spillum, sa Adde.

Gir bort teaterbilletter

Og som en ekstra gave til alle over 62 år hadde Adde og leder kulturarenaer Roger Grande en ekstra godbit i ermet.

Nord-Trøndelag teater kommer 1. mars kommer med forestillinga «Skam deg Mayliss» – om den voksne/eldre kvinnen på jakt etter ny lidenskap og nærhet i livet. Det er samtidig avskjedsforestillinga til skuespiller Liv Hege Nylund, også godt kjent som regissør og tidligere teatersjef ved Nord-Trøndelag teater.

– Ei forestilling som på en varm og verdig måte tar opp et tema som er gjenkjennbart, men som samtidig er noe det ikke snakkes om, sa Grande.

Han kunne glede alle de frammøtte på Kulturkafeen, og alle som leser dette i NA eller hører det rundt kaffebordene på byen, at kommunen spanderer 200 billetter på byens seniorer, det vil si alle over 62 år.

De som var i Kulturkafeen ble tilbudt billetter på stedet, og har du lyst på en billett, kan du prøve – hvis det fortsatt er flere igjen – på Kulturhuset, biblioteket, kommunens servicetorg, Namsos kino eller på Senior- huset.

Et nytt krafttak

Og der er det spesielt et prosjekt Adde vil trekke fram: Syngende eldreinstitusjoner.

– Krafttak for sang skal drive oppsøkende virksomhet, og vi skal få enda flere til synge i lag, smiler han.

Kort forklart; i en syngende eldreinstitusjon har ledelse og ansatte kunnskap om sangens positive egenskaper. Bruken av sang er systematisert og går inn som en naturlig del av de daglige rutinene.

– Namsos er en av 13 kommuner i landet som er med i et nasjonalt prosjekt, og dette er noe vi virkelig ser fram til å jobbe med sammen med ansatte og beboere i institusjonene i kommunen, sa Adde.