Færingen som skal seile Namdalskysten

I århundrer har båter i en eller annen form vært framkomst-middelet langs kysten vår. Nå skal en brøkdel av den tradisjonen gjenopplives noen korte sommerdager i slutten av juni.

Byggingen av færingen er allerede godt i gang hos båtbygger Ulf Mikalsen på Kjærringøy.
Dette web-kameraet viser hvordan det ser ut i båtbyggeriet akkurat nå. Du kan også se hvordan byggeprossen forløper over tid her.
NAMDALSAVISA

KOLVEREID: Båter i en eller annen form har vært nært knyttet til de som bor langs kysten siden tidenes morgen. Slik er det for mange fortsatt. Forskjellen er at nå betyr båten rekreasjon og fritidssyssel for de aller fleste av oss. Før var sjøen landevegen, og skulle folk forflytte seg, måtte de gjerne i båt.

I sommer skal Namdalsavisa sette søkelyset på småbåtens del av historia. Vi skal sette seil i en hundromsfæring fra båtbyggergrenda Reppa i Bindal 21. juni, og derfra skal vi etappe for etappe ta oss sørover Namdalskysten til vi 30. juni skal ende på Lauvsnes i Flatanger.

Hver kveld blir det direktesendinger fra de stedene vi har gjort strandhogg med inviterte gjester, og forhåpentligvis mange tilskuere som gjerne vil være med på å feire kysten og kystkulturen.

Viser fram kysten

De mange som fulgte vår ferd ned Namsen i kano sist sommer, vil kjenne igjen opplegget. På samme måte som vi gjorde i fjor vil vi hele tida ha et kamera i gang som viser området vi passerer, og alt vil sendes live på nett. Dette blir en unik sjanse til å se et vakkert stykke av Norskekysten fra sjøsida.

Allerede nå kan du følge oss på Færingen Live på Facebook. Der ligger det allerede mye for den som er interessert i gamle båtbyggertradisjoner, og mer kommer etter hvert.

Båtbygger Ulf


Den opprinnelige planen var å få bygget båten i Bindal som har århundrelange tradisjoner med båtbygging. En bindalsfæring er et kvalitetsmerke langt utafor vårt distrikt. Det viste seg vanskelig å få til. De gamle båtbyggerne der hadde enten ikke tid, eller de hadde lagt vekk høvelen for godt. Resultatet ble at vi måtte til Kjerringøy nord for Bodø og til båtbygger Ulf Mikalsen for å få bygget hundromsfæringen vi skal bruke.

BÅTBYGGEREN PÅ KJERRINGØY Av forskjellige grunner fikk vi ikke bygget færingen vår i Bindal. Alternativet, og det ble et godt alternativ, ble båtbygger Ulf Mikalsen på Kjerringøy. Han skal lage en hundromsfæring til oss. Det er en båt på 18 fot som er litt større enn en tradisjonell færing.  Foto: Birger Aarmo

NA har gitt Ulf Mikalsen en egen mobiltelefon hvor han nesten daglig sendre direktevideoer på Facebook-siden "Færingen Live". Her forteller han om ulike triks, verktøy og tradisjoner som han gjør bruk av i byggingen av båten.

Historien om Namdalskysten

Undervegs på NAs ferd fra nord til sør i distriktet vårt skal vi gjøre strandhogg mange forskjellige steder, og vi skal snakke med mange av kystens folk.

En viktig ting på turen er å fortelle historia om båten, og ikke minst nordlandsbåten, og de som levde sine liv i og med den. Men vi skal fortelle mye mer. Vi skal fange den nyere tid. Hva kystens folk er opptatt av nå, blir viktig på denne turen, og vi skal formidle hvordan det er å ha storhavet som nabo.Midt oppe i dette skal vi også innom vår egen historie. Namdalsavisa sin historie. Vi fyller 100 år i år, og vi skal innom Salsbruket der avisas grunnleggere satte seg i færingen for å ro rundt i Namdalen for å skaffe penger til å starte ei avis.


Hvor vi skal innom ellers, er ikke helt klart. Noen stoppesteder vet vi allerede, men andre er ennå litt usikre. Vi skal for eksempel innom Sør-Gjæslingan for å høre mer om fiskernes historie, og vi skal feire St. Hans på øya Gjerdinga der fastboende og hyttefolk står sammen om å skape aktivitet og samhold.


Kjære president Trump

For egen regning

 

De synlige bevisene fra vikingtida på Leka vil selvfølgelig bli tema en kveld, og det vil også etterlevningene fra andre verdenskrig på Utvorda bli.

Vi har også planer om strandhogg på dagtid. Siden seiling og roing kan være litt vanskelig å planlegge, vil strandhoggene på dagtid bli styrt av været, og ikke av klokka. Disse stoppene vil bli tatt opp, og gjort tilgjengelig på nett slik at de som vil kan se dem når som helst.Utfordringer

Da vi begynte å planlegge turen, var det i hovedsak to store utfordringer: Ingen av oss som skal være i færingen kan seile – og vi hadde ikke båt. Men med god hjelp fra erfarne seilere fra Bindal har vi tro på at det første skal ordne seg før vi legger ut på turen, og nå er færingen under bygging.