Er det noen flinke piker her?

  Foto: BJØRN TORE NESS

NAMDALSAVISA

Denne går til dere unge jenter der ute. Dere som ikke slapper av, fordi dere hele tida er opptatt av å imponere og prestere. Dere som er flinke, men som ikke vet det.

Jeg har selv fått høre det en gang: «Det kan virke som du har flink pike-syndromet». Og hva var svaret mitt? «Nei, det kan ikke stemme. Jeg er jo ikke flink». For et paradoks. Jeg kan fortsatt si det, og mene det i all seriøsitet; jeg var ikke flink nok til å være flink pike en gang.

Du har høye krav til deg selv, og du kritiserer deg selv om du ikke når dem. Du måler dagene i prestasjoner, og du føler det kanskje som at du er fanget i ei rulletrapp hvor du går feil veg. På jakt etter det uoppnåelige. Bare i søvne slipper tankene taket. Du er opptatt av å se bra ut, og det viktigste er å vise det fram i sosiale medier. Men vet du hva? Du er ikke alene om å føle det sånn. Og om du skulle tvile: Du er faktisk bra nok som du er.

Og hva med de flinke guttene? Det kan virke som at det bare er jenter som føler på presset om å gjøre det bra. Men kan ikke en ung gutt på skolebenken, reservebenken eller tilskuerbenken føle det på akkurat samme måte? Det skulle bare mangle at han tok mot til seg og fortalte det til noen, for så å få beskjeden: «Det kan virke som du har flink pike-syndromet».

Det sies og skrives at ei flink pike har høye karakterer, er dyktig i sport og at hun samtidig jobber og tjener penger. Hun har de fineste klærne, den nyeste sminken og for ikke å glemme et rikt sosialt liv. Og det er nettopp på grunn av disse påstandene jeg mener at flink pike-begrepet er misvisende.

Er psykiske problemer blant ungdom forbeholdt de som jobber hardt og gjør det bra? Selvfølgelig ikke. For det er ikke sånn at alle flinke piker er flinke. Og det er ikke sånn at alle jenter som er flinke, er flinke piker.

Kan vi ikke bli enige om å være bare piker? Piker som er glad på andres vegne, og som forteller andre at de er bra nok. Piker som er fornøyde med å ha gjort sitt beste, og som jubler over egne prestasjoner.

Kan vi ikke bare være piker som gir litt mer faen?