Patrioten Marit

– Folket og naturen i Namdalen gjør meg stolt, sier Marit Haugum Mo (22) som er stolt namdaling bosatt i Trondheim.

NAVN: Marit Haugum Mo ALDER: 22 BOSTED: Trondheim 

NAMDALSAVISA

Hun har vokst opp på Øysletta i Overhalla, der hun på barneskolen gikk i en klasse med seks elever. Nå studerer hun for å bli byggingeniør. Og med mindre hun møter drømmemannen som tar henne til et annet sted, flytter hun gjerne tilbake til Namdalen.

– I byene er du omringet av mennesker, men du kan fortsatt oppleve å være aleine. Det er godt å være alene noen ganger, men da forsvinner jeg heller ut på en fjelltur. Jeg merker at jeg er mer avhengig av naturen i Namdalen enn jeg først trodde. Det å kunne ta på seg skoene og gå rett ut i naturen, er noe jeg verdsetter høyt, sier studenten som sitter i kommunestyret til Sp i Overhalla.

– Hvordan var oppveksten på Øysletta?

– Den var fin. Jeg var så heldig å få gå på Øysletta skole, da den fortsatt var der. Vi var seks elever i klassen. Vi holdt sammen på tvers av trinnene. Alle var liksom samlet – enten det var fotball, snøhulebygging eller langball vi drev med i skolegården.

– Hvordan har en slik oppvekst vært med på å forme deg som person?

– Det har mye å si for hvordan jeg har blitt i dag. Vi var såpass få, og hver enkelt ble veldig sett. Vi hadde en lærer som fikk oss til å holde på mye med teater og musikk. Og det var nok det som fikk med til å begynne på musikklinja på videregående. Slike ting funderer jeg ofte på; Hvordan blir du formet som person og når skjer det? Jeg er jo rimelig engasjert, og har stusset på om det kommer fra skolen på Øysletta.

Den ble nedlagt i 2013. Hun synes det er trist at tilbudene på Øysletta har forsvunnet bit for bit.

– Det synes jeg er kjempetrist. Jeg er jo veldig patriotisk og kjenner jeg har en identitet. Det river i hjerterota at bygda mi forfaller på den måten. Når du mister skole og butikk, og det detter sammen bit for bit. Da blir det ikke så veldig attraktivt å flytte tilbake heller. Det er trist, for jeg har trivdes godt i oppveksten på Øysletta.

– Er det aktuelt for deg å flytte tilbake til Namdalen?

– Helt klart. Jeg er veldig heldig som har valgt ei studieretning der jeg har mulighet til å arbeide i hele landet. Men jeg er også opptatt av å ikke stenge dører. Plutselig dukker det opp en «prince-charming» som flytter meg hvor som helst. Men jeg er veldig tilknyttet Namdalen.

I to somre har hun jobbet for GL-bygg. I år skal sommerarbeidet gjøres for Overhalla betongbygg.

– Jeg syns det er veldig tøft at det er mulig å ha en såpass vellykket bedrift i Namdalen. At store bedrifter ikke må ligge i byene. Overhalla- gruppen og Skogmo Industripark gjør en kjempejobb, og at folk har guts nok til å satse på slike bedrifter i utkantene, synes jeg er tøft.

– Nå har du bodd i Trondheim og Oslo i to og et halvt år. Hva liker du best; byen eller bygda?

– Jeg er nok ikke noen «by-taus» nei. Men jeg setter pris på at jeg har fått prøve det. Da jeg vokste opp, trodde jeg at alle hadde samme holdninger og verdier som oss i Namdalen. Men det stemmer ikke. Her kan folk reagere på et jaktbilde, for eksempel. Det som er naturlig for meg som namdaling, er ikke nødvendigvis naturlig for alle andre.

Byggingeniør-studenten forteller at hun ikke er alene om å ønske seg tilbake til bygda.

– Overhallinger er veldig trivelige, og stedet er i vekst. Flere av vennene mine velger å flytte tilbake, og det finnes jobbmuligheter. Det virker som mange jeg kjenner har et mål om å etablere seg i Overhalla, og det synes jeg er veldig hyggelig. Jeg er stolt av å være fra bygda, og vi har mye å bidra med!