Krever rettigheter tilbake fra plategigant

Åge Aleksandersen, Terje Tysland og Hans Rotmo er blant artistene som krever at plategiganten Warner gir fra seg rettighetene til rekke innspillinger fra 80- og tidlig 90-tall.

TIL BUNNS Selv om dette skjedde langt tilbake i tid, vil Åge Aleksandersen bruke krefter på å finne ut hva som har skjedd.  Foto: Leif Arne Holme

NAMDALSAVISA

Kravet omfatter flere av de største trønderrock-klassikerne, blant annet Åge Aleksandersens plater «Levva livet», «Eldorado» og «Dains me mæ», skriver Adresseavisen.

Flere av de mest kjente platene til Terje Tysland og Hans Rotmo er også omfattet av kravet, blant annet førstnevntes «Gutta på by'n» og Rotmos plater om Ola Uteligger.

Det er den drøyt ett år gamle produsentforeningen Nora som har fremmet kravet til vederlagsbyrået Gramo. Nora organiserer artister som selv eier sine innspillinger, og ledes av bransjeveteranen Sæmund Fiskvik.

Ønsker å komme til bunns

- Med den kunnskap vi nå har om dette håper jeg virkelig at vi nå får ordnet opp i denne saken. Selv om det ligger langt tilbake i tid vil nok jeg bruke krefter på å prøve finne ut hva som skjedde da disse utgivelsene en gang for lenge siden dukket opp i katalogen til Norske Gram, sier Åge Aleksandersen til Adresseavisen.

Terje Tysland sier til avisa at de lenge har ønsket å få rettighetene tilbake.

NAIV – Dumhet og naivitet er årsak til at det ikke er gjort noe med dette før, sier Terje Tysland.  Foto: Bjørn Tore Ness

 

- Det er nok dumhet og naivitet som er forklaringen på at vi ikke har gjort noe før, sier Tysland, men sier samtidig at det virket uoverkommelig å sette seg opp mot de store plateselskapene.

- Jeg så det som umulig å få ryddet opp i. Det ville blitt svindyrt å hyre en advokat. En trekkspiller fra Drivdalen blir liten mot et multinasjonalt konsern som Warner, sier Tysland.

Plateselskap gikk konkurs

Kravet gjelder plater som ble spilt inn hos trondheimsselskapet Plateselskapet AS og forløperen Norsk Plateselskap. Plateselskapet AS ble ledet av nå avdøde Gunnar Hordvik, og hadde en rekke av de største trønderske artistene i stallen. I 1993 gikk selskapet konkurs.

Denne platekatalogen ble senere overtatt av selskapet Norske Gram, og er etter flere oppkjøp i dag eid av den norske virksomheten til musikkonsernet Warner Music.

Det er overdragelsene i kjølvannet av konkursen som striden nå står om, og kravet gjelder de såkalte produsentrettighetene. Disse rettighetene gir plateselskapet rett til å selge musikken til artistene de har platekontrakt med, skriver Adresseavisen.