Julegaven er servert, mamma og pappa

Espen Fossland, journalist/vaktsjef.

NA-JOURNALIST Espen Fossland.  Foto: Pål Morten Skaret

NAMDALSAVISA

Bedre seint enn aldri, heter det i ordtaket. Vi må noen måneder tilbake i tid for å sette det i en kontekst. Noe av det jeg synes er vanskeligst er å kjøpe julegaver. Spesielt til mine foreldre. Det samme sier samboeren min.

– De har jo alt. Det er bedre å gi dem en opplevelse av noe slag, sa Kjersti før juletider.

God ide, tenkte jeg. Vi satte oss dermed ned, og skrev et fint kort – for hånd. I korte trekk endte vi opp med en gave bestående av en tre-retters middag med god drikke til. Noe begge foreldreparene våre satte stor pris på.

Så har dagene, ukene, månedene gått etter at de åpnet kortet. Lørdag får de endelig smake på julegaven fra 2016.

Ingen av oss er noen stjernekokker, men å lage mat synes jeg er veldig morsomt. Å lære noe nytt, oppleve andre smaker og prøve seg fram med ukjente råvarer – er noe jeg opplever spennende. Selv om ikke alle er like åpne for nye smaker som kanskje meg selv.

– Bare det ikke blir sushi eller rå fisk, så skal det gå greit, var beskjeden fra fattern før helga.

Og slapp av, det blir helt sikkert noe dere liker. Så godt kjenner vi dere.

Å kjøpe en julegave som faller i smak har alltid vært vanskelig. Muttern og fattern har vært gift i 35 år, og da skal det veldig mye til for at jeg finner noe de har bruk for.

Det er ikke akkurat tomt i kjøkkenskapene, seksjonen eller i resten av stua. For ting og tang har både mine og Kjerstis foreldre nok av.

En opplevelse i form av middag, konsert, kino, snømåking eller hva det enn måtte være, er for meg noe som betyr mer enn en død gjenstand som kun kjøpes for penger.

Å gi en gave du legger litt sjel, vilje og stolthet i – tror jeg betyr mye. Selv om det begynner å bli ei stund siden julaften, tror jeg julegaven våre foreldre får servert lørdag kveld betyr mer enn ei klokke, sko, kjøkkenredskaper eller andre mer og mindre nyttige og unyttige gjenstander.

Når vi setter oss til bords, håper jeg julegaven innfrir. Både smakene og opplevelsen.

En ting til: Hva står på ønskelista til neste jul?

Snille barn hadde vært enkelt. Vi er jo en opplevelse i oss selv!

Bon appétit!