En torsk skal ut i verden

Fiskeriene langs kysten av Nord-Trøndelag har viktige for folk i årtusener. Først som sjølberging og etter hvert også som ei stor eksportnæring. Og begge deler er fremdeles viktige i dag.

PAKKES OG VEIES For at fisken skal beholde den gode kvaliteten helt fram til forbruker må den pakkes skikkelig. Med vante bevegelser og hurtighet får Heidi Westvik og Anne Grethe Nilssen fisken på plass i kassene. 

NAMDALSAVISA

RØRVIK: Fra fisken blir tatt opp av havet utenfor kysten vår og til den havner på en tallerken et eller annet sted i verden er det mange mennesker involvert. For alle på denne reisa er det å ta vare på kvaliteten til fisken i alle ledd gjennom prosessen det viktige. Fisken skal fort fram, og den skal være så fersk som overhode mulig når kokken legger den i steikepanna på en restaurant nede i Europa eller den skal bli middag for en familie.

VETERANEN SOM TRIVES Etter snart 47 år hos Rørvik Fisk AS og 16-17 år på Nordbruket trives formann Bjarne Moe fremdeles så godt at han fortsetter selv om han egentlig er pensjonist. 

 

Bedriften Rørvik Fisk AS har sine røtter helt tilbake til 1927, og den dag i dag kjøper de fisk fra lokale fiskere på Namdalskysten og i sørdelen av Nordland, og ukentlig går trailerlass med fersk kvalitetsfisk ut igjennom porten på Nordbruket hvor fisken pakkes og gjøres klar for transport.

I tillegg til den ferske fisken sender også Rørvik Fisk AS ut store mengder frossen fisk og de er en stor produsent av saltfisk. For oss nordmenn er de imidlertid kanskje best kjent for sine prisvinnende fiskematprodukter som har fått ei lang rekke med gullmedaljer i nasjonale konkurranser.

ISING OG STABLING Kristian Kjørseng og Bjørn Olsen sørger for at fiskekassene får nødvendig mengde is, og blir stablet skikkelig til transporten ut i verden. 

 

Ut til kundene

- Nå i skreisesongen går det selvfølgelig ut mye torsk, men resten av året så sender vi mest hyse, lyr, sei og uer. I tillegg til forskjellig annet, sier Bjarne Moe som er formann på ferskfiskbrygga.

Han er egentlig pensjonist etter 46-47 år i Rørvik Fisk AS, men ville ha med seg en siste vintersesong før han tar avskjed med bedriften han har jobbet i så lenge.

- Det kan vel hende at jeg dukker opp til vinteren igjen hvis de vil ha meg med, sier han.

PAKKET OG KLAR Kassene som om utrolig få timer skal leveres til Adri & Zoon i Nederland er pakket og klare for transport. 

 

Hektisk aktivitet

- Vi er bare fem til sju som jobber fast på ferskfisk. De andre avdelingene er mye større. Men vi får da ut noen tonn fisk i løpet av året vi også, sier Moe før han igjen hopper inn i trucken for å fore pakkerne med ei ny kasse med fisk.


39 timer i lastebil med torsk til Nederland

Fisk har det travelt. Fra vi satte oss i den ferdiglastede traileren inne på området til Rørvik Fisk og til vi lastet av fisken fra Namdalskysten i Yerseke sør i Nederland, tok det 39 timer. Det gir en gjennomsnittshastighet på 60 kilometer i timen.

 

Inne på anlegget er pakkinga i full gang. Heidi Westvik og Anne Grethe Nilssen pakker og veier, mens Bjørn Olsen og Kristian Kjørseng har på is og stabler isoporkassene med fisk på paller og gjør dem klare for transport.

- Det blir mange løft i løpet av en dag. Men det er mye teknikk, sier Kjørsvik mens han stabler nok en kasse med 20 kilo fisk opp på pallen som stadig vokser i høyden.

Nesten alt av fersk fisk går til eksport, og kundene er mange rundt om i Europa.

- Vi ser fisken går ut av anlegget og inn på en trailer, men etter det så vet vi egentlig lite om hva som skjer med den, sier folket på Nordbruket.

Men det skal vi nå finne ut.

En av mange store kunder ute i verden er Adri & Zoon i Nederland. Og vi skal få være med en transport av fersk fisk fra Rørvik og til importøren som holder til langt sør i treskolandet. Og vi får være med videre helt ut til restauranten som har torsk fra Rørvik Fisk AS på menyen.


Torsk til et fiskespisende Nederland

Den torsken som vi noen dager før hentet på Rørvik skulle til fiskehandleren Adri & Zoon i Yerseke. Klokka sju mandag morgen var vi på plass for å se hva de gjorde med fisken.