Torsk til et fiskespisende Nederland

Den torsken som vi noen dager før hentet på Rørvik skulle til fiskehandleren Adri & Zoon i Yerseke. Klokka sju mandag morgen var vi på plass for å se hva de gjorde med fisken.

KOKKENS FAVORITT Restauranten Brick i Haarlem har torsk på menyen nesten hele året, men innrømmer at det er enda mere stas når skreien er på menyen i denne tida av året. 

NAMDALSAVISA

YERSEKE: - Fisken kom hit klokka fire i natt fra De Koijer, som ligger bare 100 meter borte i gata her. Etter det har det meste av fisken blitt prosessert på anlegget, og nå er det meste på tur ut til våre kunder i Nederland og landene rundt, forteller Rens van Vijven hos Adri & Zoon.

De importerer fisken og behandler den på forskjellig vis før de selger den videre til distributører som bringer den rundt til restauranter og butikker.

van Vijven tar oss med på en rundtur på anlegget, som har rundt hundre ansatte.

- Veldig mange av de ansatte driver med videreforedling av den fisken som vi kjøper fra Norge og ellers i verden.

Når vi kommer ned i produksjonslokalene, står den siste palla med torsk fra Rørvik Fisk AS klar ved et av flere fileteringsbord.

- Det vi skal produsere her er loins. Det vil si at vi skjærer ut den største og fineste muskelen i torsken som skal gå til restauranter. Resten av fisken bruker vi i andre deler av produksjonen, sier han.

FORNØYD MED KVALITETEN Rens van Vijven fra Adri & Zoon i Yerseke har handlet med Rørvik Fisk AS i over 20 år. Kvalitet og leveringsdyktighet er grunnen til at han fremdeles handler med dem. 

 

Eksperter

Etter hvert fylles det opp med folk, og den første isoporkassen med prima torsk fra Rørvik tømmes ut over bordet. Blanke kniver settes i fart, og fisk etter fisk går fra hånd til hånd som ved et transportbånd. De forskjellige delene sorteres og filetene som vi skal ha med videre til en restaurant skjæres ut så perfekt som mulig og pakkes.

- Loins fra torsk er bare ett av våre mange produkter. Det var noen som regnet over for litt siden, og de kom til at vi har 3.400 forskjellige produkter som vi selger videre til våre kunder, sier Rens van Vijven.


En torsk skal ut i verden

Fiskeriene langs kysten av Nord-Trøndelag har viktige for folk i årtusener. Først som sjølberging og etter hvert også som ei stor eksportnæring. Og begge deler er fremdeles viktige i dag.

 

Adri & Zoon er ett av Nederlands største firma innen mat fra havet, og har kjøpt fisk fra Rørvik Fisk AS i mer enn 20 år.

- De leverer god kvalitet, og de er flinke til å levere det de sier de skal. Og det er viktig for oss. Når vi bestiller fisken fra Rørvik, er det ut fra hva vi forventer å selge fire dager senere. Og det salget begynner vi med før vi får fisken levert.  Får vi ikke det vi har bestilt blir det fort ei utfordring, sier han.

LEVERER UT TIL RESTAURANTEN Janick vab As har jobben med å kjøre fisken den aller siste etappen ut til kunder over hele Nederland og i nabolandene. 

 

Fiskehandleren i Yerseke leverer både store og små parti med fisk.

- Vi har noen lokale kunder som kjøper bare én kasse, som de henter selv. Men de fleste av våre kunder fyller opp en bil med varer som de skal distribuere videre.

Mens vi hadde denne lille praten var gjengen ved filetbordet nesten ferdig med palla med torsk, og ei kasse med torskeloins var ferdig til videre ferd.

HER ENDTE TUREN Etter å ha fulgt torsken fra Rørvik på en lang ferd over flere dager så endte vi opp her. Restaurant Brick i en eksklusivt strøk av bye Haarlem i Nederland. 

 

Ut til restauranten

Like før klokka ni mandag formiddag var alt av fisk fra Rørvik tatt hånd om. Kasser med loins for videre distribusjon står klare og venter på neste etappe.

Et av mange firma som er innom Adri & Zoon i løpet av formiddagen er W & A Fish. De holder også til i nabolaget, og er ett av flere firma som fungerer som ledd mellom importøren og de som faktisk skal spise fisken fra Norge.

- Vi kjører åtte forskjellige distribusjonsruter hver eneste dag. Det meste leveres til kunder i Nederland, men vi har også kunder i Belgia som kjøper fra oss, sier Janick van As.


39 timer i lastebil med torsk til Nederland

Fisk har det travelt. Fra vi satte oss i den ferdiglastede traileren inne på området til Rørvik Fisk og til vi lastet av fisken fra Namdalskysten i Yerseke sør i Nederland, tok det 39 timer. Det gir en gjennomsnittshastighet på 60 kilometer i timen.

 

Vi får være med på torskens siste etappe på den lange reisen fra fiskebåten utenfor namdalskysten og ut til forbrukeren.

- Den ruta vi skal kjøre i dag går opp til området rundt Amsterdam, og så kjører vi østover. På lasset har vi mange forskjellige typer fisk, skalldyr, tang, kreps og mye annet, forteller von As.

Den første stoppen er allerede i nabobyen Bergen op Zoom der en restaurant får sin daglige leveranse av varer fra havet. Siden går vegen nordover til Haarlem like ved Amsterdam, der vi har en avtale med folket på restaurant Brick i et trivelig nabolag med lett eksklusive, små mursteinshus.

De beste råvarene

- Vi har torsk på menyen igjennom hele året, men det er litt spesielt når vi kommer til denne tida på året og kan servere skrei, sier kokk Robert Moolenaar på restaurant Brick.

Når vi kommer utpå formiddagen, er de i ferd med å gjøre klart til åpning.

- Det er nå vi får det vi trenger av varer, og vi må i tillegg gjøre noen forberedelser til de første gjestene kommer. Blant annet er det forskjellig som vi kan gjøre klart, sier han.

Torsken som vi kommer med skal ikke brukes samme dag.

- Torsk har en tendens til å bli litt løs hvis den serveres helt fersk. Vi bruker derfor å salte på den litt forsiktig over natta slik at den blir fastere i kjøttet. Torsken som ble levert i dag skal ikke spises i restauranten før for i morgen, forteller han før han går i gang med å tilberede dagens første måltid.

Og det er selvfølgelig et måltid med torsk.

- De aller fleste gangene når vi har torsk på menyen er det som en del av en tre- eller fireretters meny. Derfor er porsjonene små, forklarer Moolenaar som skal servere stekt torsk med bakt fennikel, rødløkkompott, sopp, tang og litt skum med smak av røkt ål.

DELIKATESSE Etter å ha blitt kjørt 2300 kilometer i lastebil fra Rørvik og til Nederland er skreien klar for servering. 

 

Gassblusset på ovnen tennes, og han går i gang mens han forklarer.

- Torsken stekes på svak varme med skinnsiden ned. Den er allerede saltet, så vi tilsetter ikke mer nå.

Mens torsken koser seg i stekepanna gjør han klart garnityr.

- Rødløkkompotten har vi allerede gjort klar. Det samme har vi gjort med algene som vi skal bruke. Dette er en type alger som opprinnelig haiket som groe på skip som kom til Nederland, og som har etablert seg på kysten vår. Den høstes nå, og brukes i mat. Algene, som vi kaller japan bee, frityrstekes kjapt og brukes som et litt sprøtt garnityr på toppen av fisken for å gi retten tekstur.

Når torsken har fått sprøtt skinn, blir den snudd og stekt litt på den andre siden før den serveres fra kjøkkenet som ligger helt åpent i midten av restauranten.