Nå kan du få noen av de fineste opplevelsene med ski på beina

Helt på tampen av skisesongen, mens Kong Vinter ennå leverer noen kuldegrader om natta, kan du få noen av de fineste opplevelsene med ski på beina.
NAMDALSAVISA

Du føler deg aldri så lett og i god form som når du kan suse av gårde med friksjonsfri skaresnø under skisålene.

Frihet

Tenk deg at du i slakt fjellterreng bare kan skøyte eller stake seg av gårde over viddene. Du velger vegen sjøl og er uavhengig av skuterspor og andres løyper. Aldri legger du kilometerne fortere bak deg enn nettopp da.

Frihetsfølelsen og å bevege seg nesten uten å bruke krefter, gjør at mange har stor sans for vårskiløping. I tillegg kan det være steikende varmt midt på dagen og lyst til langt på kveld.

Men sola blir også et tveegget sverd. Samtidig som den varmer kropp og sinn, smelter den også bort det fine skarelaget du flyter oppå. Og går du først igjennom om våren, gjør du det til gagns.

Mildvær og frost

Har du flere dager til rådighet, kan du forflytte deg morgen og kveld, mens du kan døse deg gjennom dagen på en barflekk i sørskråninga. Kan vi få det bedre?

For at det skal dannes skare, må det ha vært plussgrader slik at det øverste laget i snøen blir vannholdig med grov struktur. Når det så blir frost, fryser overflata og blir hard. Hvor tykt skarelaget blir, avhenger av hvor dypt kulda når i snølaget, og hvor mye mildvær det har vært i forkant.

På fjellet har snøen blitt utsatt for vind gjennom hele vinteren. Denne fokksnøen eller sammenpressa snøen nyter vi godt av nå utover våren. Slik snø bærer deg selv om det ikke skulle være skare.

Risikosport

Når du beveger deg i terrenget, bør du unngå steder med småbusker og trær. Der blir skarelaget dårligere. Stor fart med tynne ski på skareføre kan være en skikkelig risikosport.

Prøv å lese snøen før du setter utfor. Suser du i vill fart fra skyggepartier ut i sola, er det unødvendig å si hvordan det ender.

Ulike strukturer i overflata er også signaler på at snøen har forskjellig bæreevne. Dette øker også trynings-risikoen betraktelig.

Fjellski med stålkanter er tingen for deg som skal ut på vårsnøen. Med universal- eller isklister under midten er det lett å komme opp i høyden, slik at du får noen uforglemmelige, nydelige og fartsfylte unnakjøringer.