Ildsjel med stolthet til heimplassen

At Gaute Rauø bruker mye tid på frivillig arbeid, er det ingen tvil om. På årsmøtet i Nord-Trøndelag Røde Kors ble han kåret til Årets ildsjel.
NAMDALSAVISA

Gaute Rauø er på jobb på kveiteoppdrettet på Ryum i Vikna når han møter NA for en prat. Her har han jobbet siden han startet som sommervikar i 1990.

– Det er dette jeg kan, ler han.

Men den daglige jobben er ikke det eneste han trives med å gjøre.

Frivillig arbeid

For fire år siden ble 41-åringen med i Vikna Røde Kors, og på den korte tida har han allerede klart å bemerke seg for arbeidet han gjør som frivillig i organisasjonen.

– Jeg ble spurt om å bli med på et informasjonsmøte om hjelpekorps, sier han, og smiler.

– De fristet meg med vaffel, for det vet de at jeg er glad i.

Like etter ble han en del av hjelpekorpset, og han begynte som veileder for Barnas Røde Kors (Bark) og Røde Kors friluftsliv og førstehjelp (Røff). At han ble med i Røde Kors har han ikke angret et sekund på.

– Jeg angrer ikke på at jeg ble med. Det er så veldig mange fine folk med, og vi har det utrolig mye artig sammen, sier han.

I tillegg til aktivitet med Bark og Røff hver uke, har han møte med hjelpekorpset en gang annenhver uke. Der er de omtrent 15 på alarmlista, og det hender at de deltar på ulike aksjoner.

– Ofte er det over før vi kommer til stedet. Vi ligger i en utkant, så vi er ikke de første som blir sendt ut, sier han, og forteller at han blant annet har vært med på å lete etter savnede.

Å være med i hjelpekorpset synes han er både spennende og givende.

– Det er en del aksjoner som skjer uten at det skrives om. Som regel er det folk som kanskje er skadet, og blir glad for å bli funnet. Det er det veldig givende å være med på.

– Det er fint å kunne bidra til at folk føler seg trygge.

Liker skjærgården

Rauø er ikke i tvil om hvorfor han liker å være med i organisasjonen, og han har ingen planer om å gi seg med det første.

– Vi har det alltid artig sammen, og så er vi seriøse når vi må det. Og ungdommene jeg veileder er så flinke at det gjør seg nesten selv.

Som veileder for Røff lærer han bort ulik praktisk kunnskap om friluftsliv, i tillegg til førstehjelp.

– Det er kjempeartig å være med på å lære ungdommen saker og ting, og se den bratte læringskurven deres. Jeg synes det er viktig at Playstation-generasjonen kommer seg ut litt.

– Vi har mange fine områder på Vikna som er fine tursteder.

Prisen han fikk tildelt tidligere i vår ble han veldig overrasket over.

– Det er kjempeartig å bli lagt merke til for det du gjør, selv om jeg egentlig ikke tenker over det selv. Jeg gjør dette fordi det er artig og givende, og da er det morsomt at det legges merke til på fylkesnivå.

– Jeg greide ikke si så mye med det samme, smiler han.

– Hvor er det finest i Namdalen?

– Det er enkelt. Det er på Hasfjord på Ytre Vikna, der har jeg hytte, og jeg tilbringer mye tid der, sier han, og påpeker at det er mye med Vikna som gjør han er stolt av å være herfra, og bo her.

– Det bor så utrolig mye bra folk her. I tillegg har vi en fantastisk fin skjærgård. Vi må ikke glemme den.