Kjære Guri (16)!

NA-SPALTIST

  Foto: LIV MARIT IDSØ

NAMDALSAVISA

Det er over 20 år siden du eksisterte nå. Men jeg ser deg ennå. Jeg ser deg der du sitter på rommet ditt langt unna framtidas internett, godt innpakka i farmors gamle ullpledd og PJ Harveys sinna sangstemme mens du lurer på om du har en plass her i verden.

Jeg veit at du ennå er litt keitete i sosiale situasjoner og synes de fleste er bedre enn deg. Til alt. Du bruker ennå lang tid foran speilet før du går utenfor døra. Du sitter ennå litt til venstre for de mest selvsikre jentene og du klarer ikke å la være å beundre deres evne til å få folk til å le, selv om du egentlig synes alt de ler av er teit og lengter heim til det trygge rommet ditt.

Jeg veit også at du synes det er dritkjipt å bo på gård, langt unna kafeer, kinoer, fester og offentlig transport. Og å stå opp tidlig en morgen for å følge en forvilla saueflokk opp i fjellet. Og aldri å få en annen deltidsjobb enn å brenne bråte og male den digre låven til faren din rød mens de pene jentene står og skinner i en skobutikk i byen. Vit at du kommer til å ha mange drømmejobber i livet, hvorav ingen i en skobutikk. Og vit at noen av dine kjæreste barndomsminner kommer til å involvere sauer, fjell, brent gress og nymalte låver.

Jeg veit at du ikke aner hva du skal bli når du selv blir stor, men at du i hvert fall aldri vil drive med politikk eller skrive i avisa. Vit at du kommer til å drive mye med politikk og skrive enda mer i avisa. Og der kommer du til å si at journalister er noen av de viktigste menneskene i verden mens du innerst inne veit at det var mora di som lærte deg det.

Jeg veit at du kommer til å gjøre noen dumme ting i år og i flere år etter det. Du kommer til å henge med feil folk. Du kommer til å tro på det feil folk sier og si feil ting til de riktige folka. Du kommer til å drikke for mye på fest og lese for lite av pensum. Men det kommer ikke til å gjøre noe. For da har du fortsatt noe å le av når du er 37 og Donald Trump er president og Syria brenner opp og Tyrkia stemmer ned demokratiet og verdens underholdningspotensial er på sitt absolutte bunnivå.

Jeg veit at du hater bilder av deg selv i bikini. At du pakker kroppen din inn i Levi’s 501 og spiser mer enn alle venninnene dine til sammen mens du drømmer om C-cup og timeglassfasong. Vit at det kommer et tidspunkt når du leiter fram de bildene. Når du forbanner muffinmagen og grevinnehenget og alle arrene livet har gitt deg og trener livet av deg for å forsøke å få tilbake den kroppen du hadde da du var 16.

Jeg veit at du har begynt å ha sex. Og jeg veit at du ikke synes det er så digg som Cosmopolitan har fortalt deg. Vit at det er fordi du ligger med feil menn. De som ikke kan noe og ikke ønsker noe og heller ikke bryr seg. Men vit også at det ikke gjør noe. For om ei stund møter du de riktige mennene, og så er du glad for at du har lært deg å kjenne forskjell. Og for at du brukte prevensjon.

Framover kommer mange til å hugge ørsmå hakk i hjertet ditt. For du, du går inn i alt med full dedikasjon, selv når du ikke får noe tilbake. Og gang på gang krasjer du og spiller PJ Harvey høyt, høyt, høyt på rommet ditt og tenker at livet ditt er over og at ingen noensinne kommer til å elske deg. Vit at du tar feil. Vit at du vil møte mennesker som ikke synes kjærligheten din er for mye. Vit også at det er de små hakkene som gjør deg voksen og som lar deg sette pris på de som senere heler dem.

Kjære Guri (16). Jeg veit at du tror ingen er som du. Du, som heller spiller fløyte enn fotball. Som heller vil sitte inne og lese Hamsuns Victoria enn å gå skirenn og danse på fest. Som får noveller antatt i novellesamlinger, men ikke forteller det til så mange av frykt for at folk ikke skal forstå. Vit at de forsto likevel. Vit at de vennene du har nå, kommer til å være det kjæreste du har i resten av livet ditt. Og 21 år fra nå kommer dere til å sitte på en bar i Oslo sentrum og dele et fellesskap som kanskje aldri hadde funnes om dere ikke hata bygda sammen på ungdomsskolen.

Det kommer et tidspunkt hvor du er glad for at du var som du var fordi det gjorde deg til den du er. Vit at verden alltid vil være utfordrende, men at livets gang framover gjør det stadig enklere å takle den. Vit at du har en plass her. Vit at ingenting noensinne hadde vært det samme uten sauer, Levi’s 501 og PJ Harvey.

Med vennlig hilsen Guri (37)

Guri Idsø Viken, skribent, forfatter, kommunikasjonsrådgiver og blogger uten nevneverdig fokus på dagens outfit. Er fra Vassbotna, men bor i den eldste gata i Oslo. Begge deler har gitt varige mén.  Foto: Marthe Amanda Vannebo