Når din beste venn dør

NA-SPALTIST: VETERINÆREN

Hundebegravelse. 

 • Jeg stryker over din gylne pels,
 • Men halen slår ikke mer.
 • Øynene dine er lukket igjen
 • Over øyne som ikke ser.
 • Ditt gylne hjerte har sluttet å slå –
 • Aldri mer løpe, hoppe og gå.
 • Alt er slutt... Det er over nå.
 • Jeg legger hodet mitt ned mot ditt
 • Og tårer drypper som blod.
 • Aldri mer skal det bli som før-
 • Aldri mer «oss to».
 • Som isende kulde inni meg
 • Kjenner jeg noe som dør med deg.
 • Jeg må reise meg, sier de.
 • Jeg går mot en dør.
 • Der ute går livet videre som før.
 • Jeg snur meg, du ligger så livløs og stille.
 • Du kan ikke komme, selv om du ville.
 • Skriket vil ut, men jeg lukker min munn.
 • Hvem var det som sa: «bare en hund»…
NAMDALSAVISA

Hvert tredje hjem i Norge har et kjæledyr og mange av disse blir ansett som et kjært familiemedlem og ofte ens beste venn. Tomrommet kan ofte bli veldig stort og sorgen tung når dyret dør.

For mange er det å miste et kjæledyr like tungt som å miste et kjært menneske. Særlig bør vi være oppmerksom på barn og eldre. For barn er ofte tapet av et kjæledyr det første møte med døden og barn og ungdom kan ha mye selskap i, og søker ofte først trøst hos sitt kjæledyr. Det er viktig at vi er åpne og ærlige overfor dem og involverer dem når en avliving er nødvending.

For enslige eldre kan kjæledyret være den de snakker mest med, får mest kos fra og være den som bidra til viktig vedlikehold av daglig rutiner. Kjæledyrets bortgang vil naturlig forårsake et stort tomrom i hverdagen samtidig kan det rippe opp i tidligere tap av kjære. Respekter sorgen og vis medfølelse. Ikke si «det var bare et dyr».

Sorg er en normal og naturlig respons til døden. Sorg er en individuell opplevelse og prosessen må få bearbeides gradvis. Det er viktig at vi forstår at den naturlig gir seg utrykk i tristhet, ensomhet, frustrasjon og sinne. Hvis dette gjelder et barn, kan det være greit å informere lærer om at barnet sørger over et kjæledyr.

Ritualer kan ofte hjelpe sorgprosessen hos både store og små. Dette kan være så mangt. Det å ta vare på en litt pels, et poteavtrykk, halsbånd eller et teppe, eller å lage et minnealbum eller tegninger. En minnesermoni med begravelse/nedgraving av urne eller å plante et tre kan også være fint.

Er dagene tunge vil regelmessig mosjon og måltider hjelpe på å lette sinne. Sørg for aktiviteter som vedlikeholder kontakt med andre mennesker. Snakk med andre som har vært igjennom det samme, unngå samtaler med folk som ikke forstår. Snakk om de gode minnene og gledene kjæledyret har gitt. Ta gjerne del i pass eller turgåing av andres dyr. Et eventuelt tidspunkt for et nytt kjæledyr må komme når det føles riktig. Dette varier veldig fra person til person og må ikke skje for tidlig. Det kan allikevel hjelpe noen med å fylle et tomrom. Et nytt kjæledyr vil aldri ta plassen til din tidligere venn.

Det er ingen skam i å vise sorgen.

Ta godt vare på de gode minnene.


Bare en hund

Jeg stryker over din gylne pels,

Men halen slår ikke mer.

Øynene dine er lukket igjen

Over øyne som ikke ser.

Ditt gylne hjerte har sluttet å slå –

Aldri mer løpe, hoppe og gå.

Alt er slutt... Det er over nå.

Jeg legger hodet mitt ned mot ditt

Og tårer drypper som blod.

Aldri mer skal det bli som før-

 Aldri mer «oss to».

Som isende kulde inni meg

Kjenner jeg noe som dør med deg.

Jeg må reise meg, sier de.

Jeg går mot en dør.

Der ute går livet videre som før.

Jeg snur meg, du ligger så livløs og stille.

Du kan ikke komme, selv om du ville.

Skriket vil ut, men jeg lukker min munn.

Hvem var det som sa: «bare en hund»…