Statens vegvesen foreslår ny bompenge-innkreving

Vil kutte i rabatten

Statens vegvesen vil ha slutt på forskuddsbetaling og høye rabatter på bomvegprosjekter. Det betyr endringer for Namdalsprosjektet.

Endrer rabatt Statens vegvesen vil ha slutt på forskuddsbetaling og høye rabatter til bilistene.  Foto: Bjørn Tore Ness

NAMDALSAVISA

Statens vegvesen vil fjerne bompengerabattene på E6 mellom Trondheim og Værnes, og på en rekke andre bompengeveger, deriblant Namdalsprosjektet, skriver Adresseavisen.

- Vi foreslår endringer i takst og rabattsystemet. Vi vil bort fra at trafikanter betaler på forskudd for å få høye rabatter, sier seniorådgiver Knut Erik Bjerkan i Statens vegvesen region Midt til Adresseavisen.


Må betale for nytt datasystem til bomstasjonene

Må ut med 1 mill. i året

– Bilistene vil ikke merke noe til dette daglig, men det kan hende det tar noe lengre tid før vi er ferdig, forteller Randi Dille.

 

Opptil 50 prosent rabatt

I dag kan man oppnå mellom 30 og 50 prosent rabatt i bommene ved å betale inn større beløp på forskudd. I bomringen rundt Namsos får du 50 prosent rabatt hvis du betaler inn 3.000 kr forskuddsvis. Statens vegvesen ønsker at trafikantene heller skal betale etterskuddsvis.

- Vi foreslår dette fordi vi ønsker en mer effektiv innkreving. Det er mindre administrasjon med etterskuddsbehandling enn med forskuddsbetaling. Vi mener også dette er mer brukervennlig, sier Bjerkan til avisa.


Ulykkesvegen borte

Namsos hadde fylkets eneste definerte ulykkesveg, men den er historie etter utbygginga i Namdalsprosjektet.

 

Blir ikke helt borte

Rabattene blir imidlertid ikke helt borte for alle trafikanter. Statens vegvesen foreslår nemlig at alle som kjører lette kjøretøy og som samtidig har autopassbrikke, skal få 20 prosent rabatt i fremtiden.

Med lette kjøretøy menes kjøretøy som veier mindre enn 3,5 tonn. Dessuten foreslås det en maksgrense på hvor mange passeringer man skal betale for hver måned.