Klamydia

Med lyse kvelder kommer kjærlighet, beruselse og kropper som vil møtes. Det synes den snikete infeksjonen klamydia er supert!

Infeksjon Klamydia skiller ikke mellom kjønn eller sosioøkonomisk status, alle kan få det.  Foto: ©BERTRAND BECHARD/MAXPPP ILLUSTRATION

Om sykdommen
  • Kvinner kan få symptomer i form av utflod fra skjeden og småblødninger mellom menstruasjonene.
  • Menn kan få utflod fra urinrøret, hyppig vannlatning og betennelse i bitestikkelen.
  • I 60-80 prosent av tilfellene vil imidlertid ikke infeksjon i kjønns- organene gi klare symptomer.
  • Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.
  • Personer som er under 25 år, anbefales å teste seg etter hvert partnerskifte. Man kan teste seg for klamydia på helsestasjon, studenthelsetjeneste eller fastlege.
  • Les mer om kjønnssykdommer og prevensjon på wwww.sexogsamfunn.no
NAMDALSAVISA

Klamydia er navnet på en infeksjon med bakterien Clamydia trachomatis som slår seg ned i kjønnsorganene. Infeksjonen kan flytte inn i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner og i urinrør og bitestikkel hos menn. I ytterste konsekvens kan dette føre til nedsatt evne til å få barn. Den smitter fra slimhinne til slimhinne uten å gi beskjed. Smitten kan skje under vaginalt eller analt samleie. Den smitter også indirekte, det vil si at tar du på et kjønnsorgan med klamydia og får bakterier på hendene, kan dette smitte til øyet dersom du klør deg der etterpå. Du kan imidlertid ikke få klamydia fra toalettsetet.

Alle kan få det

Alle som har sex med andre kan få klamydia! Den er grei sånn, skiller ikke mellom kjønn eller sosioøkonomisk status. Den har en forkjærlighet for ungdom mellom 16 og 25 år, smitter lett og holder til enhver tid til hos ca. 1 av 20 i denne aldersgruppa. Den boltrer seg på hagefester og russetreff, mens den gleder seg til sommerens festivaler. I de fleste tilfeller lager den ikke trøbbel i det hele tatt, den bare henger med og smitter videre. På denne måten kan klamydia leve livets glade dager og beholde statusen som Europas vanligste kjønnssykdom. Dersom den gir plager, merker du disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Derfor er det ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene eventuelt startet.

Klamydia kan påvises ved å ta prøve fra urinrør, livmorhals, endetarm, halsen eller øyet. Bakterien kan også påvises i urinprøve. Her trengs det altså ikke stikkes noen pinne inn i urinrøret, litt urin i en kopp er nok. Ikke få panikk, få behandling. Klamydia kureres med antibiotika og både test og eventuelt medisin er gratis.

Smitteoppsporing

Har du fått påvist klamydia, må du ta fatt på detektivarbeidet. Aktiv smitteoppsporing er et viktig forebyggende tiltak. For å hindre at flere blir smittet er det viktig at den som har smittet deg får beskjed om å teste seg. Det er også viktig å gi beskjed til personer du kan ha smittet. Det vanlige er å ta kontakt med alle du har hatt sex med uten kondom de siste seks månedene, eller alle du har hatt sex med uten kondom siden du tok forrige klamydiatest. Dette kan være superenkelt eller det kan være like innviklet som britisk påskekrim, men her har du altså en lovpålagt plikt til å skaffe deg en oversikt. Du kan gi beskjed selv, eller be om at helsepersonell gir en anonym beskjed om at den eller de du har hatt sex med bør teste seg.

Enkel og gratis

Har du lyst på sex, men ikke klamydia eller andre seksuelt overførbare sykdommer, er løsningen enkel og gratis. Kondom beskytter hvis det blir brukt riktig. Og både jenter og gutter kan ta ansvar for dette. Kondomer får du hos helsesøster og på ungdomshelsestasjon. Du trenger ikke gå lengre enn til postkassa engang, bare bestill på www.gratiskondomer.no så kommer de seilende.

Ha det enda mer gøy – uten klamydia!