Arbeiderpartiet bråsnudde på oppløpssida

Ulvig nektes konsesjon på storgård

Kun Høyre stemte mot da Grong kommunestyre overraskende vedtok å nekte Anne Ulvig konsesjon på Elstad gård. – Vi ønsker å utfordre lovverket, sier ordføreren.

Lykkelig uvitende Kyrne på Elstad går koste seg torsdag kveld i solnedgangen lykkelig uvitende om at politikerne i kommunen vil nekte eieren deres konsesjon på Elstad gård.  Foto: Stein Nervik

NAMDALSAVISA

GRONG: – Vi har ikke sjekket med Fylkesmannen i forkant. Men vi ønsker å utfordre og se hvor mye handlingsrom vi har innenfor loven, sier ordfører Skjalg Åkerøy (Ap) om det overraskende vedtaket torsdag kveld.

For helt fram til denne uka har de fleste trodd at Arbeiderpartiet ville stemme for at Anne Ulvig skulle få konsesjon på Elstad gård som hun kjøpte for 10 millioner kroner i høst. Gården har felles grense med Elstadneset gård, hvor Ulvig bor.

SPENT: Ordfører Skjalg Åkerøy er ikke sikker på at Fylkesmannen vil godkjenne vedtaket dersom det blir anket.  Foto: Stein Nervik

 

– Håpløst å gå imot konsesjon

Da Namdalsavisa skrev om saken etter formannskapets behandling i begynnelsen av mars, sa Åkerøy at et samlet Arbeiderparti ville gå inn for å gi Ulvig konsesjon.

– Det er ingen lovhjemmel til å nekte, og da blir det håpløst å gå imot konsesjon, uttalte ordføreren den gang.


– Håpløst å gå i mot konsesjon

Ordfører Skjalg Åkerøy og hans Arbeiderpartiet vil gi Anne Ulvig konsesjon. Men han innrømmer at saken er vanskelig.

 

Men da Arbeiderpartiet var samlet til gruppemøte mandag denne uka, snudde partiet 180 grader og gikk inn for ikke å gi konsesjon på gårdsbruket som er på totalt 8.300 dekar.

– Det har vært en lang prosess så det skjedde ikke over natta. Men det er, og har vært, en vanskelig sak, sier Åkerøy.

Jobbet dag og natt

Senterpartiets gruppeleder Erik Seem synes ikke saken har vært vanskelig. Han og Senterpartiet har hele tida vært krystallklare på at Ulvig ikke skulle få konsesjon. Seem var en meget fornøyd mann torsdag kveld.

– Dette er en viktig sak for oss, og jeg er glad for at Arbeiderpartiet snudde, sier senterpartipolitikeren som har jobbet dag og natt i flere uker med å finne argumenter for å nekte konsesjon.

– Vi har jobbet grundig med denne saken og det får vi betalt for nå.

SEIERHERREN: Erik Seem har jobbet knallhardt for å få flertall mot å gi Ulvig konsesjon.  Foto: Stein Nervik

 

Sikker på seier

Anne Ulvig har nå to valg: Hun kan godta kommunestyrets vedtak og selge Elstad gård. Eller hun kan anke vedtaket til Fylkesmannen.

Seem føler seg sikker på at en anke ikke vil føre fram. Men han faktisk helt sikker på at vedtaket ikke vil bli anket.

– Ulvig og ektemannen (Anders Kiær – journ.anm.) er begge profilerte Høyre-politiker. Høyre går i år til valg på å styrke det kommunale selvstyret. Dette vedtaket er kommunalt selvstyre. Anker de, viser de at det ikke er sammenheng mellom liv og lære, sier Seem.

Ordfører tror på anke

Ordfører Åkerøy er ikke like skråsikker som Seem.

– Det vil overraske meg om de ikke anker. Og siden vi ikke har sjekket med Fylkesmannen i forkant, så er ikke utfallet av en klage gitt. Men med dette vedtaket ønsker vi å utfordre Fylkesmannen, sier Åkerøy.

Det var Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV som fremmet forslaget som inneholder en begrunnelse på hele sju sider. Den uavhengige representanten Trond Martin Sæterhaug stemte med flertallet, mens Høyres ene representant stemte for.

Namdalsavisa har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med Anne Ulvig og Anders Kiær uten å lykkes.

Anders Kiær er Høyres representant i kommunestyret i Grong, men hadde meldt forfall til møtet torsdag.