Da ulykka var ute, stilte venner opp for å bistå

34 personer malte hus i rekordfart

Mens Stein Bakken ligger på Rikshospitalet med avsaget tommel, ble det trommet sammen til en storstilt dugnad som resulterte i nymalt hus og en stor vedstabel.

Kreditering: Turid Hatling Finne

NAMDALSAVISA

KOLVEREID: Følgende skjedde: Fredag kveld går Stein Bakken og Margaret Hammer ut. Han begynner å sparkle huset, hun maler. Etter ei stund forlater Bakken kona og går for å klyve ved, Han har lånt ei vedmaskin som må leveres tilbake.

Han har holdt på ei stund når det skjer: Høyre tommel kommer inn i saga og kuttes tvert av.

STOR GJENG: 34 små og store møtte opp på Elvheim-maling på dugnad etter at Stein Bakken kuttet av seg tommelen og havnet på Rikshospitalet. 

 

Tommelen lå i flishaugen

– Jeg fikk stoppet traktoren og gikk for å si fra til Margaret. Jeg skjønte det ikke var livstruende, har tross alt sett en del på jobb for det frivillige brannvesenet på Kolvereid, sier Bakken fra sykesenga på Rikshospitalet i Oslo.

Kona fikk ringt 113. Imens satt Bakken på trappa og fikk et glass kaldt vann. Han var svimmel, men hadde ikke så vondt, og såret blødde heller ikke mye.

– På 113-sentralen ville de vite om jeg hadde den delen av tommelen som var kuttet av, så da gikk jeg bort til traktoren for å se etter. Der lå øverste del av tommelen i flishaugen, forteller Bakken.

IVRIGE KARER: Fra venstre: Ragnvald Schjelderup, Bent Bråteng og Ivar Jonny Arnøy i ferd med å male huset til Stein Bakken og Margaret Hammer. 

 

Håper å berge tommelen

Han tok tommel-biten inn i kluten han hadde over kuttet for å holde den varm. Da ambulansen kom, la de biten i en saltlakebeholder og der lå den til Stein Bakken var framme på Rikshospitalet i Oslo.

Ulykka skjedde klokka 20.10 fredag kveld, og han var framme på Rikshospitalet klokka 23.50. Klokka 05.30 lørdag morgen ble Bakken kjørt ut av operasjonsstua. Legene har satt på tommelen hans igjen, og prognosen for å berge den er god.

Stiller opp for hverandre

På Kolvereid hadde venner og bekjente, naboer og kolleger mottatt meldinga om Bakkens skade, og de tre barna ble tatt hånd om av andre slik at Margaret kunne følge mannen til Oslo.

Men Turid Hatling Finne og ektemannen Thomas Finne har selv erfart hvor viktig det er å stille opp for folk i krisetider, så de tok initiativ til å opprette «Elvheim-maling på dugnad» på Facebook. Der ble folk invitert til å være med på å male ferdig huset til Stig og Margaret.

1/2 dl. maling var igjen

– Familie, naboer, venner og kolleger fra brannvesenet dukket opp for å hjelpe. Noen stilte med dugnadsmat, noen stekte vafler og resten malte hus. Fargerike på Kolvereid åpnet butikken for oss på søndag slik at vi fikk kjøpt maling, og de sponset også noe maling. Søndag var vi 34 små og store som var i sving, på mandag var vi ni, forteller Turid Hatling Finne.

Da Margaret kom til Kolvereid mandag kveld, var hele huset malt og det var igjen en halv desiliter gråmaling.

– De visste at jeg og Thomas malte en vegg, ikke mer enn det, men vi tok en video og sendte til dem, forteller Finne.

OVERRASKET Så overrasket ble Stein Bakken fra sykesenga på Rikshospitalet da han fikk se en video av Elvheim-maling på dugnad!  Foto: Privat

Ble helt satt ut

– Jeg ble helt satt ut, forteller Bakken fra sykesenga.

Han får problemer med å kontrollere følelsene når han skal beskrive det vennegjengen gjorde for familien.

– Jeg har egentlig ikke ord. Det var helt rått det de gjorde, helt fantastisk, sier han.

For Turid Hatling Finne og ektemannen var det en selvfølge å bidra.

– Sånn er det å bo på en liten plass der alle kjenner alle. Vi stiller opp for hverandre. Jeg vet selv hvordan det er å ha en syk mann og at ting blir snudd på hodet. Jeg vet hvor viktig at andre viser omsorg da. Det er en glede å hjelpe – og vi hadde det veldig artig undervegs. Vi var mange i lag om dette, understreker hun.

DYKTIGE DAMER: Inger Schjelderup og Beate Kristin Lauten Bråteng bisto med finarbeider rundt vinduene.