Bjørn rev sau 100 meter fra bolighus på Gartland

Fredag fikk gårdbruker Steinar Gartland en utrivelig beskjed. Noen nabounger hadde funnet en av sauene hans død like ved husene på Gartland.

FORTVILET: Bare 100 meter fra nærmeste hus tok bjørnen ei voksen søye. Gårdbruker Steinar Gartland fortviler.. 

FIKK FANGET LAMMET: Et lam mistet mora etter bjørneangrepet. 

SAUENE RUNDT HUSA: For å unngå angrep fra bjørn har Steinar Gartland de siste årene hatt sauene inngjerdet beite rundt husa. 

NAMDALSAVISA

GARTLAND: – Drar vi en sirkel på 250 meter rundt her sauen ligger så finner vi sikkert åtte til 10 bolighus. Det viser hvor frekk bjørnen er, sier Steinar Gartland.

Etter at ungene hadde varslet tok han kontakt med SNO som konstaterte at det var en bjørn som hadde drept sauen.

– Halve bakkroppen var oppspist, og det hadde skjedd i løpet av natta. Ungene hadde vært på samme sted dagen før, og da var det ikke noen sau der, sier Gartland.

Felling trenert

– Vi har en søknad om ekstraordinært uttak av bjørn på vårsnø inne. Den har vi ikke hørt noe svar på, forteller Brit-Agnes Buvarp i Grong kommune.

Etter funnet av sauen på Gartland ble det fredag ettermiddag søkt Klima- og miljødepartementet om skadefelling.

– Svaret vi har fått derfra er at de tidligst kan behandle denne søknaden på mandag når de kommer på jobb. De har ikke beredskap for å behandle slike saker i helga, sier Buvarp.

– Dette er trenering fra myndighetene. Fra 1. juni er det Fylkesmannen som overtar behandlinga av skadefelling. Det går gjerne fort å få en søknad behandlet. Men fram til da er det departementet, og ingen ting skjer. Ei skadefelling har størst sjanse til å lykkes hvis man får sette i gang fort, sier Gartland som ikke er nådig i sin beskrivelse av saksgangen.

Beiter på innmark

De siste årene har Gartland beitet sauene på innmark for å unngå rovdyrkonflikt.

– I tillegg har jeg har ryddet områder rundt innmarka og satt opp gjerder for å holde sauene rundt husa. Og det har fungert noenlunde fram til nå. Men det er tydeligvis ikke nok, sier han.

I sommer må han sannsynligvis slippe noen av sauene i utmarka i tillegg.

– Jeg har fått isbrann på en del av innmarka, og det betyr at jeg må pløye opp mer enn planlagt. Da må jeg bruke innmarka til å dyrke vinterfor, og kan ikke la sauene beite på så mye som jeg har gjort de siste årene.

Mer utmarksbeite gjør at han ser mørkt på sommeren.

– Når bjørnen er så frekk at den går inn mellom masse bolighus for å få tak i sauen er det lite man kan gjøre for å holde den vekke.