Erlend Apneseth framfører verket «Nattsongar»

En skikkelig harding

Erlend Apneseth (27) er blant landets fremste utøvere på hardingfele. Torsdag skal han vise hvorfor i Kulturhuset i Namsos.

TIL NAMSOS Erlend Apneseth begynte å spille hardingfele som 10-åring. I dag er han 27 og allerede blant landets fremste på det «vanskelige» instrumentet. Torsdag framfører han bestillingsverket «Nattsongar» sammen med sitt band i Kulturhuset i Namsos. 

Det blir alt fra høy fart til rolige låter fra ulike verdenshjørner.

ERLEND APNESETH
NAMDALSAVISA

NAMSOS: I likhet med sine sambygdinger fra Jølster i Sogn og Fjordane, vokste Erlend Apneseth opp med folkemusikk som naturlig tonefølge i hverdagen. Men ikke alle turte å ta fatt på oppgaven med å lære seg hardingfele – et instrument beryktet for å være vanskelig å lære seg å mestre.

– Det er kanskje ikke så enkelt å lære seg når en er nybegynner. Det tar litt lengre tid å komme seg over «kneika», forteller Apneseth.

«Havna utpå» felekjøret

«Kneika» har 27-åringen for lengst kommet over. I dag regnes han å være i toppsjiktet blant norske hardingfelespillere. Selv begynte han å spille som 10-åring.

– Det var et sterkt folkemusikkmiljø der jeg vokste opp, så det var fort gjort å «havne utpå» felekjøret, sier Apneseth, som har musikkutdannelse fra Ole Bull Akademiet.

Han har allerede rukket å gi ut tre album under eget navn. Både debuten «Blikkspor» (2003) og «Det andre rommet» (2016) fikk gode kritikker og med sistnevnte fikk han Folkelarm-prisen samt Spellemann-nominasjon i åpen klasse.

Under Førdefestivalen 2016 framførte han bestillingsverket «Nattsongar». Nå er verket spilt inn på plate og for å markere slippet har han samlet sammen bandet for å gjøre et knippe eksklusive konserter.

Verdensmusikk

Selv beskriver han arbeidet med verket som et slags forskningsprosjekt, der han med utgangspunkt i sitt eget musikalske univers forsøker å forene ulike aspekter ved det vide begrepet «verdensmusikk».

– Verket varer i en time og det blir alt fra høy fart til rolige låter fra ulike verdenshjørner. Jeg tror mange vil like det, sier Apneseth.

Kulturhuskonserten er et tilbud gjennom Folkjazzscena, og besøket blir Apneseths første i Namsos. Med seg har han et stjernelag av musikere med bakgrunn fra både folkemusikk og improvisasjonsmusikk; Hans Hulbækmo (perkusjon), Ole Morten Vågan (kontrabass), Erik Rydvall (nøkkelharpe) og Stein Urheim (gitar).

– Voldsomt flinke folk. Det blir spennende å komme til Namsos – jeg gleder meg.