Ser muligheter – ikke begrensninger

Skal man ha noe gjort – er det best å gjøre det selv. Det er Jorunn Dolmen et levende bevis på.

NAVN: Jorunn Dolmen Alder: 54 Bosted: Gravvik 

NAMDALSAVISA

Gravvikværingen Jorunn Dolmen er ikke redd for å ta i et tak. Hun har alltid vært aktiv i det fri- villige arbeidet i Gravvik, og hun er stolt over det de får til i bygda.

– Mottoet mitt er å se muligheter i stedet for begrensninger. Alle har vi et samfunnsansvar, og ønsker vi at noe skal skje så må vi være delaktige. Vi bor på en liten plass, og må sørge for aktiviteten selv, sier hun.

Får gode resultater

Dolmen er lærer, og jobber på voksenopplæringa i Nærøy. Hun er aktiv i idretts- og ungdomslag, og er ellers med på det som er av aktivitet i bygda. Hun var og med på å starte den tradisjonsrike påskerevyen, samt Mesternes mester, som har vært et stort arrangement for idrettslaget. Gjennom ungdomslaget er hun med i konseptet Syngende servitører.

– Jeg brenner for folkehelse, og ønsker at det skal være tilbud for alle, sier hun, og peker på at det ikke er så mye lagidrett i bygda.

– Derfor må vi finne på noe annet. Friluftsgruppa er en sosial arena der det ikke kreves så mye. Vi går på turer, og det er kjempetrivelig.

I fjor var hun opptatt med å få til universelle turstier i Gravvik, og etter åpninga i fjor sommer har besøket har gått over all forventning.

– Fra vi åpnet har 1.800 besøkt turstiene, og det er helt vanvittig.

Dolmen forteller at de akkurat har kommet i gang med et nytt prosjekt, som går ut på å ha klippekort for å registrere turene sine.

– Jeg har så mange ideer. I Gravvik er vi heldige. Folk er veldig positive til dugnad. Jeg får ikke til alt alene, men jeg fungerer som en igangsetter.Selv beskriver hun seg så absolutt som et friluftsmenneske.

– Jeg blir sur og kroppsklein om jeg ikke kommer meg ut. Det er også ute i friluft jeg får de fleste ideene mine. Mange revytekster har blitt skrevet på Ramtind, ler hun.

I løpet av fjoråret flyttet det 20 personer til Gravvik, og nå teller de omtrent 300 innbyggere.

– Vi har nettopp hatt rydde- dugnad, der hele 60 personer deltok. Det sier mye om dugnadsånden.

– Hele distriktet er unikt

Blant det Dolmen er stolt av å ha fått til kan hun nevne kirkekonsertene med Ole Edvard Antonsen.

– Det var mye jobb, men jeg er stolt av at vi fikk det til. Tilbakemeldingene har vært gode, sier hun.

At mange setter pris på det arbeidet hun gjør, er det ingen tvil om. I 2013 fikk ildsjelen Nærøy kommunes kulturpris, noe hun selv beskriver som en stor anerkjennelse.

– Jeg ønsker bolyst, trivsel og bygdeutvikling, og jeg synes vi får til ganske mye.

At det settes pris på det som blir gjort er en av grunnene til at hun jobber for å få til aktivitet.

– Det gir meg så mye. Jeg er ikke en person som bare setter meg ned og har nok med meg selv.

Dolmen røper at hun er i full gang med planlegging av en adventskonsert som foreløpig er hemmelig. Hun gleder seg til musikkfestivalen i Sildvika, og er mer enn klar til å bidra.

– Det er viktig at noen tar litt ansvar og er flink til å delegere. Samtidig må vi ikke slite ut folket heller.

At hun er stolt av å være fra Namdalen og bygda er det ingen tvil om.

– Hele distriktet er unikt med fjell, vann, sjø og generelt mye variasjoner i naturen. Jeg er stolt av å være fra et sted med mange muligheter.

– Hvor er det finest i Namdalen?

– Det er ingen tvil, det er i Gravvik.